Яку професію обере дитина, якщо в родині усі вчені-хіміки? Час покаже. Але перші кроки в продовженні наукової династії вже є.


      В традиціях нашого Комплексу – долучати творчу і цілеспрямовану молодь до науки якомога раніше. Попри всі труднощі ця традиція не змінюється. Ми продовжуємо запрошувати до участі у наукових експериментах та дослідженнях талановитих студентів профільних закладів вищої освіти, а також обдарованих школярів старших класів.
      Наразі у відділі люмінесцентних матеріалів та барвників ім.Б.М.Красовицького виконує свою науково-дослідну роботу талановита дівчина, Олександра Колосова, учениця 11 класу Харківського ліцею №89.
     Олександра виросла в родині науковців. ЇЇ мама, дідусь та бабуся багато років працюють у нашому Комплексі. Мама, Ольга
Колосова - кхн. старша наукова співробітниця відділу люмінесцентних матеріалів та барвників ім.Б.М.Красовицького, дідусь - Сергій Галкін к.т.н, займається розробкою та вирощуванням кристалів в лабораторії тугоплавких сцинтилляційних матеріалів, бабуся - Олена Кисіль к.х.н. хімік-аналітик, працювала у відділі аналітичної хімії імені А.Б.Бланка. А її батько - Максим Колосов к.х.н. доцент, викладає органічну хімію в ХНУ ім. В.Н.Каразіна.         

     Можливо Олександра Колосова продовжить наукову династію, адже у неї є вже перші успіху в науці. Вона перемогла в Обласному конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук та зайняла 3 місце у Всеукраїнському конкурсі МАН.
     Свій перший науковий досвід Олександра отримала завдяки матусі, яка стала керівником її наукової роботи «Спектрофото- та флуориметричне
визначення вмісту ртуті за допомогою нового флуоресцентного барвника на основі гемісквараїну»
    Як відзначає сама Олександра: «У своїй роботі я досліджувала властивості нового флуоресцентного барвника при його взаємодії з солями ртуті, тобто вимірювала спектри флуоресценції та спектри поглинання. Розроблений новий барвник є дуже корисним, він може застосовуватись у визначенні вмісту ртуті у водних розчинах, у об'єктах навколишнього середовища, у харчових та фармакологічних продуктах. Я із задоволенням спілкувалася з науковцями НТК та працювала на лабораторному обладнанні. Хімія для мене дуже цікава, можливо у цьому є вплив моєї родини, адже я з самого дитинства у науковому середовищі, але все ж це було моїм особистим рішенням.»
   У Олександри дуже багато інтересів і хобі, але будемо сподіватись, що свій "науковий ген" вона вже успадкувала. Адже продовжує проводити
свої дослідження в НТК та отримує потрібні їй знання з хімії.