У високорейтинговому хімічному журналі першого квартиля The Chemical Record підготовано та опубліковано спеціальний випуск Chemistry in Ukraine (Хімія в Україні).

   

       Приблизно пів року тому група українських і європейських науковців об'єднались з метою підготовки спеціального номеру авторитетного хімічного журналу The Chemical Record (видається Японським хімічним товариством), який було вирішено повністю присвятити хімічній науці в Україні.
       Основним задумом було показати, що навіть сьогодні, коли другий рік поспіль науковці разом з усією країною працюють в умовах воєнного стану, попри небезпеку, постійні повітряні тривоги, бомбардування, скорочене фінансування, в Україні продовжує розвиватися наука, яка показує результати світового рівня.
       Відбір авторів та публікацій для спецномеру, а це тільки оглядові статті, був дуже жорстким, адже рівень робіт мав відповідати високим світовим критеріям. Однією з основних вимог до відібраних авторів було те, що б на час підготовки публікації вони працювали в українських наукових установах чи університетах і фізично перебували на території України. Окрім того, були серйозні «фільтри» по вже наявних наукових здобутках, рівню попередніх публікацій, авторитету серед науковців.
        В редакцію було подано багато цікавих оглядів, але в цей спецномер відібрано 20 найкращих, в той час як інші будуть опубліковані в Європейському журналі другого квартиля ChemistrySelect, який також готує спеціальну колекцію «Хімія в Україні», але вже не тільки оглядів, але і експериментальних статей. Запрошені редактори спецвипуску The Chemical Record - відомі вчені українських та закордонних наукових центрів, професори Олександр Григоренко, Ростислав Лампека, Максим Коваленко, Штефан Вуттке і Валентин Чебанов. Ними проведена дуже велика робота щодо аналізу «профілю» української хімічної науки, а також суміжних галузей — матеріалознавства, фізики, біохімії та інших. До речі, Максим Коваленко та Штефан Вуттке - лектори Харківського хімічного семінару.

         «Найголовніше що нам вдалося зробити – це показати світовій науковій спільноті те, що сьогодні в Україні ефективно працює значна кількість осередків хімічної науки, які відповідають найвищому світовому рівню. І попри все, багато потужних науковців, лідерів наукових команд, не виїхали за кордон, а продовжують працювати на Батьківщині. Дуже важливо донести це людям і інституціям, які займаються розподілом Європейського наукового фінансування, грантовою підтримкою...» - повідомив один із редакторів випуску, перший заступник генерального директора Науково –технологічного комплексу «Інститут монокристалів» НАН України член-кореспондент НАН України Валентин Чебанов.

       Довідково: The Chemical Record скорочено Chem. Rec. — науковий журнал, який з 2001 року видає Wiley-VCH від імені Японського хімічного товариства. Журнал містить шість номерів на рік. Публікуються статті з усіх галузей хімії. Імпакт-фактор у 2020 році склав 6,771. Згідно зі статистичними даними Web of Science, цей імпакт-фактор ставить журнал на 39 місце серед 178 журналів у категорії «Мультидисциплінарна хімія».

Текст спецвипуску читайте за посиланням: https://onlinelibrary.wiley.com/toc/15280691/2024/24/2