Друга зустріч учасників гранту за програмою Еразмус+ Cooperation partnerships in higher education

         У місті Галац (Румунія) на базі університету «Нижній Дунай» (Universitatea „Dunărea de Jos") відбулася друга зустріч учасників гранту за програмою Еразмус+ Cooperation partnerships in higher education, на якій вчені-учасники проєкту представили наукові результати роботи та обговорили подальші плани. Це спільний грант для науковців та освітян України, Туреччини, Румунії, Чехії, Італії і Грузії, він направлений на розвиток так званої зеленої хімії — розробку хімічних продуктів та нових процесів, що цілком виключають або суттєво зменшують використання та продукування (як відходів) у виробництві шкідливих для людини чи довкілля речовин, а також на вивчення та модифікацію природних сполук, що можна видобути з певних типів рослин.
         Науково-технологічний комплекс "Інститут монокристалів" НАН України, як провідний центр медичної і фармацевтичної хімії України, був одним з ініціаторів подання та реалізації такого проєкту. Вчених-хіміків Комплексу представляли перший заступник генерального директора НТК "Інститут монокристалів" член-кореспондент НАН України, професор Валентин Чебанов та відповідальна виконавиця проєкту професор Вікторія Ліпсон.                       Виконання проєкту вимагає поєднання зусиль науковців з різних наукових галузей – органічного синтезу, аналітичної хімії, фармтехнології, біології, медицини. Крім того до розв'язання певних завдань залучені молоді науковці НТК «Інститут монокристалів», студенти Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Національного технічного університету «ХПІ» та Національного фармацевтичного університету.
         Наразі багато фармацевтичних компаній і наукових груп, які займаються медичною хімією активно і систематично вивчають сполуки, що містяться у рослинах, адже вже багато століть відомо -  лікарські рослини нарівні з синтетичним медичними препаратами можуть застосовуватись для лікування різноманітних захворювань. Особливо актуальним це є при вирішенні проблем пов'язаних з резистентністю бактерій до існуючих антибактеріальних препаратів. Виконавці проєкту у своїх дослідженнях використовують лікарські рослини, які можна знайти у Туреччині, Румунії та Україні для екстракції з них активних інгредієнтів та широкого вивчення біологічної активності як окремих компонентів, так і екстрактів в цілому.
     Університет «Нижній Дунай», який приймав учасників проєкту, нараховує майже 22 тис студентів, має сучасне наукове обладнання, та навіть судно для дослідження води, повітря, а також вивчення флори і фауни у важкодоступних дільницях Дунаю. Для учасників зустрічі була організована наукова екскурсія Дунаєм, під час якої науковці вивчали місця розповсюдження рослин, ознайомились з багатьма заповідними зонами.

      "Наразі прийнято рішення про проведення третьої зустрічі в Україні, а резервним місцем проведення буде Прага. Вибір оргкомітету буде залежати від безпекової ситуації. Я вірю, що завдяки нашим Збройним силам зустріч відбудеться у нас, в Україні» - зауважив Чебанов.

       Довідково:
      На сьогодні відомо близько 500 000 видів рослин, однак лише невелика частина (приблизно 10 %) з них широко застосовується в медицині. Станом на XXI століття сьогодні у спеціалізованих господарствах України вирощується лише 25 видів лікарських рослин. Рослини є джерелом для отримання різноманітних лікарських речовин. Понад 30 % усіх лікарських препаратів отримують з рослинної сировини. Рослини використовують для отримання алкалоїдів, серцевих глікозидів, вітамінів та ін. Найбільше лікарські рослини застосовуються в народній медицині. Низька токсичність більшості лікарських рослин дозволяє використовувати їх у лікуванні хронічних захворювань, для протирецидивного або реабілітаційного лікування.