Зустріч представників країн учасників гранту в Турині (Італія)

         

          Наші вчені–хіміки отримали грант за програмою Еразмус+ Cooperation partnerships in higher education. Це спільний грант для науковців
та освітян України, Туреччини, Румунії, Італії, Грузії, він направлений на розвиток, так званої зеленої хімії - розробку хімічних продуктів та нових
процесів, що цілком виключають або суттєво зменшують використання та продукування (як відходів) у виробництві шкідливих для людини чи довкілля речовин, а також на вивчення та модифікацію природних сполук.
           У квітні в Турині (Італія) відбулася перша зустріч представників країн учасників, для узгодження планів виконання гранту. Науково-технологічний комплекс "Інститут монокристалів" НАН України представляла відповідальна виконавиця цього проекту проф. Вікторія Ліпсон.

         У своїй доповіді вона презентувала НТК, який попри війну активно працює і практично в повному обсязі виконує наукові дослідження та свої зобов'язання перед партнерами. Її емоційний виступ був спрямований на переконання колег в надійності і професіоналізмі української сторони:
... «Нажаль ми працюємо в умовах війни і це реальність з якою ми вимушені жити. Можливо це лякає світову наукову спільноту. Але в тому ж Ізраїлі ,
незважаючи на багаторічні бойові дії проходять конференції, їх вчені отримують та виконують гранти. І тому я переконана, що одну з наступних зустрічей ми організуємо і проведемо в Україні, і найкраще місце для цього - наш Комплекс у Харкові...», - наголосила Ліпсон.

       Довідково:
       ЕРАЗМУС+ – це Програма міжнародної співпраці Європейського Союзу з іншими країнами світу у сфері освіти, молоді та спорту.
Програма має на меті підтримку освітнього, професійного та особистісного розвитку громадян ЄС і поза його межами задля внеску до стійкого зростання, якості робочих місць і соціального згуртування, для розвитку інновацій та посилення європейської ідентичності і активного громадянства.Програма підтримує можливості навчальної та академічної мобільності в освіті та для молоді, проєкти та партнерства, розвиток стратегій і співпраці, професійні мережі та відкриті ресурси. Оновлена програма 2021-2027 рр. є не тільки міжнародною, а й більш інклюзивною, цифровою та екологічною!
     (Зелена хімія — розділ хімії, присвячений розробці хімічних продуктів та нових процесів, що цілком виключають або суттєво зменшують використання та продукування (як відходів) у виробництві шкідливих для людини чи довкілля речовин.)