Уперше вручено Премію НАН України «За популяризацію науки».

          На черговій сесії Загальних зборів Національної академії наук України 27 квітня 2023 року, в Києві, вперше вручили Премію НАН України «За популяризацію науки» (за підсумками конкурсу 2022 року).

           Премію НАН України «За популяризацію науки» Академія заснувала торік. Ця нагорода присуджується засобам масової інформації та їхнім окремим представникам, науковцям і організаторам самостійних проєктів за найкращий матеріал про здобутки вчених, діяльність наукових установ і НАН України загалом, а також за сприяння популяризації науки і піднесення престижу професії науковця в Україні. Премію присуджують у трьох номінаціях і вручають на сесії Загальних зборів НАН України.
         За підсумками конкурсу 2022 року Премію НАН України «За популяризацію науки» в номінації «Найкраща науково-популярна публікація (серія публікацій) про наукові розробки та досягнення, проблеми розвитку науки та (або) публікація періодичного друкованого/електронного ЗМІ про науку (журнали, газети, інтернет-сайти, зареєстровані як ЗМІ, наукові рубрики ЗМІ)» присуджено за цикл робіт про стан науки в Україні:
старшому науковому редакторові журналу «Science» Річардові Стоуну.

Вітаємо!

          Довідково.
          Річард Стоун - старший науковий редактор Медичного інституту Говарда Г'юза (HHMI) м.Чеві Чейз, штат Меріленд, США, автор численних статей на різні наукові теми, за БД Scopus має більше 4000 цитувань своїх робіт та індекс Гірша 33. За свої роботи отримав низку престижних нагород.

         В журналі Science Річардом Стоуном опубліковано цикл робіт про стан науки в Україні в часи незалежності, до якого входять дві його останні статті – «Hero city» (https://www.doi.org/10.1126/science.adg1895) та «Out of ashes» (https://www.doi.org/10.1126/science.adg1933).

         Поява у всесвітньо відомому виданні Science у грудні 2022 року цих двох публікацій – важлива подія не стільки як визнання наукових досягнень українських вчених, але насамперед як визнання та проява вдячності незламності духу нашого народу, його величезного творчого потенціалу, віри в перемогу.
         Слід особливо зазначити, що приїзд Річарда Стоуна до України відбувся виключно за його ініціативи і саме під час ведення бойових дій. Його прагнення як наукового журналіста побачити своїми очима величезні руйнування, в тому числі об'єктів наукової та освітянської інфраструктурі на Харківщині. Вивчаючи цю тему, він поспілкувався, зокрема, із головою Північно-Східного наукового центру НАН України та МОН України, головою Ради директорів Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів» (НТК «ІМК») НАН України академіком Володимиром Семиноженком, першим заступником генерального директора з наукової роботи НТК «ІМК» НАН України членом-кореспондентом НАН України Валентином Чебановим та іншими відомими українськими науковцями.

        

На фото візит Річарда Стоуна до Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів»
 
Джерело: https://www.nas.gov.ua/UA/Messages/news/Pages/View.aspx?MessageID=10024