Володимир Семиноженко взяв участь в урочистостях з нагоди 300-річчя від дня народження Г.С. Сковороди

            Сьогодні в Харківському національному педагогічному університеті ім. Г. Сковороди відбулись урочисті заходи, присвячені 300-річному ювілею від дня народження філософа, зокрема, Міжнародна науково-практична конференція «Філософія Григорія Сковороди і ми – українці».

  

            В ній взяли участь представники Харківської обласної військовї адміністрації, Харківської обласної ради, Голова міської ради, українські та іноземні науковці, представники вищиї навчальних закладів. Від імені Національної академії наук України та Північно-Східного наукового центру НАН і МОН України  привітав колег та вручив нагороди та почесні грамоти генеральний директор НТК "Інститут монокристалів" НАН України, Голова Північно-Східного наукового центру НАН і МОН України академік НАН України Володимир Семиноженко.

           У своєму виступі Володимир Семиноженко зазначив: «Григорій Савич Сковорода – філософ, просвітитель, поет, педагог, і я додав би ще одне визначення: людина, яка є носієм коду української ідентичності, уособленням українського духу. Його ідеї та погляди залишаються сучасними і близькими для кожного з нових поколінь, незважаючи на зміну епох, ідеологій та три століття складної української історії.

          Сковорода шукав і знаходив свої унікальні відповіді на такі «вічні» і актуальні для всіх запитання - «Що таке життя?», «Що таке щастя?», «Що таке свобода». І ці відповіді мали і мають великий резонанс у нашому самосприйнятті, саме тому, що вони є складовими нашої національної ідентичності. Можна сказати, що це своєрідний код ДНК українців.

          Тому в ці непрості дні, коли Україна знову бореться за свою незалежність, коли пишуться сторінки новітньої історії нашої країни, думки і філософські погляди Григорія Сковороди є як ніколи актуальними.
Я маю на увазі, перш за все, його концепцію цивілізаційної суб'єктності. Якщо простіше, то це такий стан розвитку країни, коли вона сама вирішує свою цивілізаційну долю, обирає власну ідентичність і визначає партнерів, виходячи виключно з власних інтересів, тобто є суб'єктною.
Вважаю, що саме ця колективна цінність, яка має в своїй основі погляди Сковороди, є для нас консолідуючою національною ідеєю, за яку ми сьогодні боремось і до якої сьогодні прагнемо.
Тож вітаю Вас з ювілеєм Григорія Сковороди – істинного українця, для якого Свобода, Гідність та Гуманізм були понад усе!»