Доповідь Валентина Чебанова на засіданні Президії НАН України

           Сьогодні наукові роботи, які проводяться Національною академією наук України, переважно мають стосуватися питань, що пов'язані зі зміцненням національної безпеки та обороноздатності України.

          На прикладі Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів» у своїй доповіді «Хімічні дослідження для вітчизняної фармації як складова національної безпеки» на засіданні Президії НАН України перший заступник генерального директора з наукової роботи Науково-технічного комплексу (НТК) «Інститут монокристалів» НАН України член-кореспондент НАН України Валентин Чебанов показав, яким чином Комплекс інтегрується у фармацевтичну галузь, що є наукоємною та інноваційною, та безперечно однією зі складових національної безпеки.
         У виступі доповідач зазначив, яким чином реалізується концепція «від молекули до лікарського засобу» та як українські науковці беруть в цьому участь й відмітив успіхи науковців Науково-дослідного відділення хімії функціональних матеріалів НТК «Інститут монокристалів» в галузі органічного синтезу, а саме розвитку нових інноваційних підходів, що ґрунтуються на використанні некласичних методів активації, а також робіт в галузі в хімії молекулярного різноманіття. Саме за такі роботи в 2019 році нашими науковцями була отримана Державна Премія України в галузі науки і техніки.
          Валентин Чебанов зробив акцент на тому, що ці методи синтезу, які зараз розробляються, не є просто фундаментальною наукою, а використовуються для конкретних задач, в тому числі для розробки нових лікарських препаратів, методів їх синтезу, а також трансферу цих методів у виробництво.
         Велику увагу він зосередив на створенні в НТК, єдиного на сьогодні в Україні, наукового підрозділу, який займається розробкою лікарських засобів та технологій їх виробництва, у м'яких та рідких формах (гелі, мазі, супозиторії, назальні та оральні аерозолі та спреї). Зусиллями підрозділу на ринок України вже сьогодні виведено більш ніж 150 готових лікарських форм, що можна придбати в будь-якій аптеці нашої країни.
         Також в НТК на основі меморандуму, який підписано між НАН України та Держлікслужбою України, у 2021році було створено Уповноважений науковий центр контролю якості лікарських препаратів та їх компонентів, цей центр активно працює, на сьогодні його клієнтами практично всі фармацевтичні компанії України.
         Наприкінці доповіді Чебанов відмітив, що НАН України має не просто брати участь у дослідженнях, які стосуються фармацевтичної галузі, а по суті відігравати ключову роль, у тому числі взявши на себе функції, що раніше виконувала галузева наука. Адже через зникнення галузевої фармацевтичної науки в Україні існує критичний розрив між фундаментальними та прикладними дослідженнями та їх впровадженням у виробництво, для чого, звісно, потрібно значно розширити ті дослідження, які проводяться НАН України, провести заходи осучаснення наукової приборної бази, а також закупівлю технологічного обладнання.