Про результати виконання цільової програми наукових досліджень НАН України «Нові функціональні речовини і матеріали хімічного виробництва» у 2017-2021 рр.

           Про результати виконання цільової програми наукових досліджень НАН України «Нові функціональні речовини і матеріали хімічного виробництва» у 2017-2021 рр.  йшлося  на черговому засіданні Президії НАН України що відбулося у режимі відеоконференції 9 лютого.

           Програма була спрямована на розвиток фундаментальних засад створення хімічних функціональних речовин і матеріалів, що знаходять широке застосування у нових енергозберігаючих екологічно сприйнятливих «зелених» технологіях для потреб різних галузей промисловості та соціальної сфери, зокрема, енергетичної, мікро- і наноелектроніки, транспорту, авіабудування, агропромислового комплексу, легкої і харчової промисловості, побутової хімії, захисту довкілля тощо.

           При виконанні програми було одержано низку важливих фундаментальних результатів, які мають практичне значення і перспективу реального практичного застосування. Серед яких було відзначено проекти НТК «Інститут монокристалів»:

           Зокрема, один з проєктів стосувався розроблення нових екологічно сприятливих методів одержання супрамолекулярних комплексів для використання їх як основи агрохімічних препаратів для подовження строку зберігання плодовоовочевої продукції. Препарат абсолютно безпечний для здоров'я людини і це головний параметр, який  турбував вчених наряду з простотою і ефективністю використання. Розробка пройшла випробування в умовах агропромислових підприємств, а препарати для оброки плодоовочевої продукції зареєстровані під назвою ОБЕРІГPRO та ОБЕРІГlight.

        «Найбільша перевага нашої розробки у патентній чистоті і в тому, що вартість українського препарату удвічі дешевша. Адже сьогодні агрохімічний сектор - один з ринків, що стабільно зростає у всьому світі. І зростає він не за рахунок збільшення площ, а завдяки застосуванню високотехнологічних хімічних речовин. Якщо ми хочемо, щоби Україна конкурувала на світовому ринку, ми маємо розуміти, що тут без науки нам не впоратись!» - підкреслив перший заступник генерального директора Науково-технологічного комплексу "інстиут монокристалів" НАН України член-кореспондент НАН України Валентин Чебанов.

          Другий важливий проєкт, що виконувався спільно з Інститутом фізичної хімії ім. Л.В. Писаржевського стосувався розроблення спеціальних прихованих маркерів для мічення пального, мастил та іншої продукції. Розроблені унікальні барвники як органічної так і комплексної природи, можуть бути ефективно використані в багатьох галузях для боротьби з контрафактними виробами, наприклад, нафтопереробної промисловості.

          У обговоренні Програми член-кореспондент НАН України Валентин Чебанов також відзначив високий рівень менеджменту Програми на всіх етапах її реалізації, найактуальніші галузі хімії, за якими виконувалась Програма та підтримав ідею її продовження на наступні 5 років.