«Ми живемо в епоху наукових проривів». Переможниці премії L’Oréal-UNESCO про стереотипи і досягнення

           Wonderzine Україна (незалежний журнал для жінок, який висвітлює теми кар’єри, стосунків, здоров’я, стилю, культури) опублікував розмову з  лауреатками 4-ї української премії L'Oréal – UNESCO «Для жінок у науці» про те, чим їх захопила наука, якими власними та світовими досягненнями вони пишаються та з якими стереотипами стикаються на кар’єрному шляху.
 

   На фото три науковиці-лауреатки: кандидатка хімічних наук Ірина Сулим (Інститут хімії поверхні ім. О.О. Чуйка НАН України), кандидатка фізико-математичних наук Валентина Носенко (Інститут фізики напівпровідників ім.В.ЄЛашкарьова НАН України) та докторка технічних наук Ірина Беспалова (Інститут сцинтиляційних матеріалів НАН України)

      Пропонуємо до Вашої уваги інтерв'ю Ірини Беспалової:
  • Історія становлення в науці
На останньому курсі хімічного факультету я пройшла конкурс на заміщення вакантної посади інженерки-хіміка у відділі нанокристалічних матеріалів. У 2010 році захистила кандидатську дисертацію, а у 2019 році – докторську дисертацію на тему «Розробка технологій отримання люмінесцентних наноструктурованих композиційних матеріалів».
З 2009 до 2021 року пройшла шлях від молодшої наукової співробітниці до провідної. За цей час стала лауреаткою премії Президента України для молодих учених (2011), здобула дві стипендії: від Президента й іменну від Верховної Ради.
Тому можна сказати, що у 2004 році я не просто дістала місце роботи за спеціальністю, а й щасливий білет на швидкісний поїзд, який має цікавий маршрут, і кінцева зупинка якого ще не визначена, а отже, все найцікавіше ще попереду! Я намагаюся від усього отримувати позитивні емоції та дивитися вперед широко розплющеними очима.
  • Про досягнення в науковій галузі
Я пишаюся колективом, у якому працюю. У нас є сучасне бачення науково-дослідних пріоритетів, усебічна підтримка одне одного та взаємоповага. Вважаю, що моє найважливіше досягнення на цей час – захист докторської дисертації в 37 років. Мені пощастило не мати перепон на моєму науковому шляху.
  • Світове наукове відкриття, яке надихає
Відкриття першої вакцини та розроблення нових способів вакцинації. Вакцини допомогли нам позбутися багатьох смертельних хвороб, знизити ймовірність розвитку деяких видів раку та врятувати мільйони життів.
  • Про науку в Україні
Я б хотіла змінити кілька речей. По-перше, ставлення держави до проблем науковців. По-друге, більше підтримувати сучасну молодь – вона дуже талановита та цілеспрямована! Зробити все можливе, щоб наукова молодь мала бажання та можливості розвивати науку вдома, в Україні.