Володимир Семиноженко: для масштабних реформ у науці потрібні законодавчі зміни, які б створювали національну інноваційну інфраструктуру

         Проблема реформування НАНУ, як складова частина реформ у науково-технічній та інноваційній сфері, не втрачає своєї актуальності і під час нинішньої кризи. І результати однієї з реформ, дійсно позитивних, ми зараз можемо спостерігати в Академії наук. Про це заявив академік НАНУ Володимир Семиноженко.

          "У листопаді 2018 року, завдяки підтримці бюджетного комітету ВРУ, фракцій "Батьківщини" і "Радикальної партії", нам вдалося провести через ВРУ вкрай важливу зміну до Бюджетного кодексу, завдяки якій так звані держдивіденди, що нараховуються підприємствам дослідно-промислової бази Академії, спрямовуються цільовим чином на розвиток їх технологічної бази, замовлення науково-технологічних розробок у академічних інститутів, що дає можливість позабюджетного фінансування потрібних для реального сектора економіки розробок. Наприклад, у 2020 році така можливість додаткового фінансування склала до 35 млн грн. Це, звичайно, не той масштаб, який справив би істотний вплив на конкретні розробки для ринку, але вже точно дозволяє підтримати організації НАНУ, націлені на конкретний результат", - зазначив він.

         За його словами, на превеликий жаль, прибутковість підприємств, від якої залежить розмір такого цільового фінансування, з кожним роком зменшується.

         "Наприклад, у 2020 році ці показники виявилися помітно нижчими за показники 2019-го. Тому лише цільовим витрачанням держдивідендів зараз не обійтися. Для реальних масштабних реформ потрібно готувати пакет законодавчих змін, які б стимулювали інновації, звільняли б від оподаткування кошти підприємств, що спрямовуються на науково-технічні розробки, і в цілому створювали б національну інноваційну інфраструктуру", - вказав Семиноженко.

        Він уточнив, що згадані зміни до Бюджетного кодексу було прийнято на п'ять років (до 2023 року включно).

        "Вони вже показали свою ефективність. Тому якщо минулий склад парламенту зробив такий корисний крок, то розумно було б новому складу ВРУ прийняти ці зміни як постійну норму", - додав академік НАНУ.

Джерело: https://pnk.tv/news/ludyna/volodymyr_semynozhenko_dlia_masshtabnykh_refo...