Міжнародна конференція «Стан та перспективи співпраці Україна – ЦЕРН»

Україна-ЦЕРН

Шановні колеги!

На базі НТК «Інститут монокристалів» НАН України 15–17 травня 2018 року в Харкові відбудеться міжнародна конференція «Стан та перспективи співпраці Україна – ЦЕРН», приурочена до 100-річчя Національної академії наук України та Дня науки.

Відкриття конференції – 15 травня о 10.00 у Великій конференц-залі НТК ІМК (пр. Науки, 60). З 13.50 до 14.45 – екскурсія для учасників конференції до виставкової зали НТК ІМК, а також відвідання лабораторій, де вирощують кристали.  

Як відомо, ЦЕРН (Європейська організація з ядерних досліджень, CERN)  є міжнародним дослідницьким центром європейської спільноти і найбільшою у світі лабораторією з фізики високих енергій. Нині на експериментальному обладнанні ЦЕРН працює близько 12 тис. дослідників 80 національностей із 500 наукових центрів і університетів, що становить майже половину всіх фізиків – дослідників мікросвіту. Саме в ЦЕРН, на Великому адронному колайдері (ВАК), 2012 року було відкрито бозон Хіггса, який інколи називають також «частинкою Бога».

Із 2016 року Україна є асоційованим членом ЦЕРН, але українські дослідники вже задовго до цього брали участь у проведенні наукових експериментів, а також створенні ВАКу. Наприклад, вчені Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів» НАН України (НТК ІМК) першими запропонували кристали вольфрамату свинцю для детекторів ВАК. А згодом цей матеріал було обрано основним сцинтилятором. Крім того, завдяки унікальним технологіям синтезу стійких пластмасових сцинтиляторів, розробленим в НТК ІМК, українську пластмасу використали для створення детекторів особливої форми (тайлів) при оснащенні детекторів ВАК. При цьому працездатність тайлів перевіряли вчені Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України (ННЦ ХФТІ).

Саме тому Харків було обрано місцем проведення першої конференції Україна-ЦЕРН, основною метою якої є активізація спільних робіт. Обговорити співпрацю з українськими дослідниками й окреслити перспективи її розвитку приїдуть провідні вчені ЦЕРН із Франції, Італії, Голландії, Німеччини, Бельгії, які представлятимуть основні колаборації ВАК – CMS, LHCb, ALICE, ATLAS та інші.   

Українську сторону представлятимуть віце-президент НАН України академік А.Г. Загородній, заступник Міністра освіти і науки України М.В. Стріха, голова Північно-східного наукового центру НАН України та МОН України академік В.П. Семиноженко, представник України в ЦЕРН академік Б.В. Гриньов і провідні вітчизняні дослідники, які працюють у галузі фізики високих енергій.

Засідання 15 та 17 травня 2018 року відбудуться в НТК ІМК (пр. Науки, 60), а 16 травня – в ННЦ ХФТІ (вул. Академічна, 1).

Програма та перелік учасників конференції доступні на сайті заходу.

Під час засідань триватиме онлайн-трансляція на YouTube-каналі, посилання на яку буде доступним на сайті конференції, а також на сайті ІСМА.