Розвиток науки і технологій - у стратегії розвитку Харкова

http://forum.strategy.kharkiv.ua/images/logo.png

В рамках обговорення Стратегії розвитку Харкова до 2020 року, що відбувалося у рамках Міжнародного форуму "Харків – стратегія успіху", академіком НАН України В.П. Семиноженко було запропоновано значно посилити інноваційну складову розвитку згідно з рішенням Групи 20, прийнятим нещодавно у Китаї.

Група двадцяти (G20) є головним форумом міжнародного економічного співробітництва, який об'єднує провідні світові економіки, що в сукупності становлять 90% від світового ВВП. Тому, можна без перебільшення сказати, що саме G20 визначає шляхи подальшого розвитку всього світу.

Нещодавно в Ханчжоу проходив черговий саміт цієї групи, в  комюніке якого прямо вказано, що для подальшого економічного зростання необхідно обрати новий шлях розвитку. Основними рушійними силами цього нового шляху повинні стати інновації, нова індустріальна революція (НІР) і цифрова економіка.

Для реалізації нової політики свого розвитку G20 підготувала плани розвитку за кожним напрямом і встановила орієнтири, за якими щорічно визначатиметься, наскільки кожна країна, що входить до групи, наблизилася до кінцевої мети, наміченої на 2030 р.

Основним орієнтиром нової політики G20 є прямі і непрямі інвестиції в науку, технології і інновації (НТІ), як державні, так і приватні. При цьому найважливішими з непрямих інвестицій є податкові пільги і простота початку і ведення бізнесу в області інновацій і нових технологій. Слід також відмітити, що рушійними силами НДР повинні стати малі і середні підприємства, тому велика увага приділяється спрощенню їх взаємодії з державою і великим бізнесом.

У Україні ж на даний момент скасовані усі пільги для НТІ і стартапов, а прямі інвестиції все більше скорочуються "за непотрібністю". Це привело до того, що згідно з останньою доповіддю Глобального інноваційного індексу Україна займає 56 місце між Монголією і В'єтнамом. При цьому таке не найнижче місце України в цьому рейтингу пов'язане з досить високою ефективністю інноваційної продукції, оскільки за вкладенням в інновації Україна взагалі на 76 місці.