«Про науку. Компетентно» з ведучим академіком НАН України Володимиром Семиноженком. Інтерв’ю Президента НАН України академіка Анатолія Загороднього

                 

         Другий рік поспіль Національна академія наук України разом з усією країною працює в умовах воєнного стану. Про підсумки 2023 року та плани на майбутнє, її очільник академік Анатолій Загородній розповів в інтерв'ю програмі «Про науку. Компетентно» (автор – академік Володимир Семиноженко) для YouTube-каналу НАН України.
         Він зазначив, що 2023 рік не був легший за попередній. Через ракетні обстріли науковці змушені були працювати при постійних повітряних тривогах, без належного забезпечення електрикою і теплом. Ще більше було скорочене базове фінансування. Академічні установи продовжували зазнавати пошкоджень і руйнувань, втрати високовартісного наукового обладнання внаслідок масових ракетних ударів.

        Щодо найбільш вагомих результатів практичного впровадження розробок Анатолій Загородній назвав новітні електронно-променеві технології, які застосовуються в енергетиці, ракето- талітакобудуванні, медицині; модифіковану біоактивну кераміку, яку вперше успішно використано для відновлення втрачених великих фрагментів кінцівок у бійців після вогнепальних поранень; спеціальні поліуретанові композити, які використовуються для зміцнення ґрунтів, оболонок тунелів, гідроізоляції у метрополітені. Соціогуманітарії беруть участь у створенні цифрових інтелектуальних мовно-інформаційних систем та баз знань щодо систем озброєння та військової техніки, боєприпасів, заборонених Женевською конвенцією до використання, військових країни-агресора, які скоїли злочини на території України (база містить понад 70000 персоналій російських військовослужбовців).
      Очільник Академії також відзначив що, не дивлячись на складний воєнний час, в НТК «Інститут монокристалів» вдалося відкрити нову лабораторію з найсучаснішим обладнанням для проведення комплексних мікробіологічних та молекулярно-генетичних досліджень. Він зазначив і те, що вже проходять випробовування розроблені в Харківському фізико-технічному інституті нові елементи системи управління і захисту водо-водяних реакторів.
       Окремо Анатолій Загородній зупинився і на роботах академічних установ для безпеки та оборони нашої держави, розповів про співпрацю з міжнародними партнерами.
       Також під час інтерв'ю Президент НАН України окреслив бачення Академії щодо реформування наукової сфери. Він, зокрема, наголосив, що Академія ніколи не заперечувала необхідність такого реформування, втім реформи мають бути прозорі, зрозумілі, виважені та крок за кроком реалізовані.
      Насамкінець академік Анатолій Загородній виокремив головні завдання для Академії на найближче майбутнє. Це, зокрема, дослідження в інтересах безпеки і оборони, економічного високотехнологічного поступу у воєнний та повоєнний періоди, а також розвиток квантових технологій та штучного інтелекту.

     Дивіться відео програми за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=9gyPqXTqvv4&ab_channel=NasofUkraine

 Джерело: https://www.nas.gov.ua/UA/Messages/news/Pages/View.aspx?MessageID=11006