Анонс. 18 січня 2024 року о 16-00 Харківський хімічний семінар (Kharkiv Chemical Seminar) розпочинає свою роботу в новому році та запрошує приєднатися до чергової лекції.

 

    18 січня 2024 року о 16-00 команда Харківського хімічного семінару (Kharkiv Chemical Seminar), започаткованого Науково-дослідним відділенням хімії функціональних матеріалів Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів» НАН України запрошує усіх зацікавлених приєднатися до чергової онлайн- лекції.
     Лектор: Проф. Томас Еббесен (Prof. Thomas W. Ebbesen), франко-норвезький фізико-хімік, директор Страсбурзького інституту перспективних досліджень в Університеті м. Страсбург та Фонду Жана-Марі Лена. Автор багатьох статей і патентів, отримав численні нагороди за свої новаторські дослідження, включаючи Премію Кавлі в галузі нанонауки 2014 року за трансформаційний внесок у нанооптику і Золоту медаль - найвищу французьку нагороду в науці - за розвиток поляритонної хімії. Він є членом Норвезької академії наук і літератури та іноземним членом Французької академії наук.
     Тема доповіді: «Алхімія вакууму». («The Alchemy of Vacuum»)
За останнє десятиліття значний інтерес дослідників викликає можливість маніпулювання фізичними та хімічними властивостями матеріалів за допомогою гібридних станів світло-матерія. Такі гібридні стани можуть з'являтись за рахунок сильного зв'язку електронних або коливальних переходів матеріалу у просторово обмеженому електромагнітному полі оптичного резонатора. Найважливіше те, що це відбувається навіть у темряві, оскільки цей зв'язок включає нульові електромагнітні коливання резонатора - поле вакууму. В лекції після розгляду фундаментальних понять будуть наведені приклади модифікації властивостей сильно зв'язаних систем, таких як хімічна реакційна здатність, перенесення заряду та енергії, а також магнетизм, з метою проілюструвати широкий потенціал гібридних станів світло-матерія.

       Координатор заходу: член-кореспондент НАН України, професор Валентин Чебанов (chebanov@gmail.com; info@isc.kh.ua).
 Мова семінару — англійська. Участь вільна, є можливість спілкування зі спікерами.

       Долучайтеся! Отримаєте багато цікавої та корисної інформації для власного розвитку та наукового зростання!
Будемо дуже вдячні за поширення цього допису!


    Коротко про захід: Вже виповнилося більше півтора року відтоді, коли вчені Науково-дослідного відділення хімії функціональних матеріалів НТК «Інститут монокристалів» НАН України започаткували й удоступнили для широкого кола Харківський хімічний семінар (Kharkiv Chemical Seminar), на якому з доповідями та лекціями виступають провідні науковці-хіміки світу. Зокрема, курс лекцій прочитали Нобелівські лауреати Жан-Марі Лен, Жан-П'єр Соваж, Річард Робертс, Курт Вютріх, Дан Шехтман, а також провідні професори з Франції, Швейцарії, Австрії, Німеччини, США, Нідерландів і інших країн. За час проведення Харківського хімічного семінару відбулося більше 30 лекцій, в яких взяли участь понад 9000 учасників (безпосередньо на засіданнях та через YouTube канал).
     Відео усіх лекцій Харківського хімічного семінару (Kharkiv Chemical Seminar), а також детальну інформацію про засідання можна
знайти за посиланням: https://www.isc.kh.ua/en/seminar