Лауреат Нобелівської премії з хімії професор Дан Шехтман (Prof. Dan Shechtman) з лекцією на Харківському хімічному семінарі (Kharkiv Chemical Seminar).

     
       15 вересня о 17-00 за київським часом запрошуємо науковців, аспірантів, студентів, викладачів та всіх охочих приєднатися до чергової цікавої онлайн-лекції Харківського хімічного семінару (Kharkiv Chemical Seminar), започаткованого Науково-дослідним відділенням хімії функціональних матеріалів Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів» НАН України.
       Лектор: Проф. Дан Шехтман (Prof. Dan Shechtman), Ізраїльський хімік, лауреат Нобелівської премії з хімії 2011 року «За відкриття квазікристалів», почесний професор кристалографії та матеріалознавства у Техніоні – Ізраїльському Інституті Технологій, а також в Університеті Науки і Техніки штату Айова, США.
      Тема доповіді: "Квазіперіодичні кристали - зміна парадигми в кристалографії" «Quasi-periodic Crystals, a Paradigm Shift in Crystallography». У доповіді професор Шехтман розповість про дослідницький шлях, який привів його до відкриття квазікристалів, і про справжні наукові баталії, що ставили під сумнів усю його працю. В науці професору Шехтману вдалося пояснити і довести абсолютно нові явища, попри повне заперечення з боку авторитетніших колег. Він сам навчився вдало поєднувати науку і підприємництво та радо заохочує до цього інших. Шехтман упевнений, що дітей змалку треба навчати науковим дисциплінам, використовуючи цікаві приклади, а старшокласникам прививати дух наукового підприємництва, наприклад, ще у школі вчити, як відкрити стартап. Дан Шехтман – енергійна та неординарна особистість, на семінарі йому можна буде поставити питання із різних сфер науки і життя. Наприклад: як балотуватися у президенти країни, він знає нюанси з власного досвіду, поговорити про прекрасне – теж до проф. Шехтмана, адже він ще й митець, власноруч виготовляє ювелірні прикраси. Тож вирішуйте, яке з питань  найцікавіше обговорити.

      Команда Харківського хімічного семінару (Kharkiv Chemical Seminar) рада запросити вас долучитися до нашого заходу та отримати нові знання та позитивні емоції. Це можливість не тільки розширити свої професійні зв'язки, а й розвиватися.
      Будемо дуже вдячні за поширення цього допису, адже ми прагнемо щоб якомога більше колег дізналися
про засідання Харківського хімічного семінару.

      Коротко про захід: Вже виповнилося майже півтора року відтоді, коли вчені Науково-дослідного відділення хімії функціональних матеріалів НТК «Інститут монокристалів» НАН України започаткували й удоступнили для широкого кола науковців Харківський хімічний семінар (Kharkiv Chemical Seminar), на якому з доповідями та лекціями виступають провідні науковці-хіміки світу. Зокрема, курс лекцій прочитали Нобелівські лауреати Жан-Марі Лен, Жан-П'єр Соваж, Річард Робертс, Курт Вютріх а також провідні професори з Франції, Швейцарії, Австрії, Німеччини, США, Нідерландів і інших країн. За час проведення Харківського хімічного семінару відбулося майже 30 лекцій, в яких взяли участь понад 9000 учасників
(безпосередньо на засіданнях та через YouTube канал). Відео усіх лекцій Харківського хімічного семінару (Kharkiv Chemical Seminar), а також детальну інформацію про засідання можна знайти за посиланням: https://www.isc.kh.ua/en/seminar