Валентин Чебанов про важливість створення Хіміко-фармацевтичного кластера

         У квітні 2023 року відбулося Засідання Науково-технічної ради НАН України, головною темою якого стало питання створення інноваційних кластерів з інститутів, чиї розробки мають високий рівень готовності до технологічного впровадження, для залучення інвестицій у науку, співпраці наукових установ з бізнесом і промисловістю, спільного продукування нових знань та технологій.

   
         Організаційні принципи і основні завдання хіміко-фармацевтичного кластеру на засіданні представив перший заступник генерального директора НТК «Інститут монокристалів» НАН України член-кореспондент Валентин Чебанов, він зазначив:
         «....Досвід поєднання академічної і галузевої складових хіміко-фармацевтичного спрямування має Науково-дослідне відділення хімії функціональних матеріалів НТК «Інститут монокристалів». Установа успішно проводить міждисциплінарні дослідження функціональних матеріалів фармацевтичного та медико-біологічного призначення, тут здійснюються комплексні дослідження на ключових етапах створення нових або
генеричних лікарських засобів та їх компонентів в рамках концепції «від молекули до лікарського засобу». Окрім того, НТК «Інститут монокристалів» за останні роки вжив дієвих заходів з оновлення матеріально-технічної бази і придбання за рахунок різних джерел фінансування широкого спектру сучасного наукового обладнання для проведення синтезу, спектральних, хроматографічних, фізико-хімічних досліджень, а також технологічного обладнання фармацевтичного призначення. Це дозволило набути НТК «Інститут монокристалів» статусу провідної наукової установи країни в галузі
аналітичного забезпечення контролю якості лікарських засобів та їх компонентів і створити на базі Науково-дослідного відділення хімії функціональних матеріалів єдиний в системі НАН України уповноважений центр Держлікслужби із контролю якості лікарських засобів. Створення такого центру дозволило об'єднати зусилля Держлікслужби та НАН України в галузі розроблення та впровадження нових стандартів контролю якості
лікарських засобів для гармонізації нормативно-правової бази України з вимогами директив Європейського Союзу, а також проведення моніторингу якості з метою запобігання фальсифікації лікарських засобів.
       Науковці НТК «Інститут монокристалів» НАН України активно співпрацюють в галузі хімічних досліджень для вітчизняної фармації з провідними науковими установами НАН України, інститутами галузевих академій, закладами вищої освіти та закордонними науковими центрами. Окрім того, Комплекс вже тривалий час працює з усіма фармацевтичними підприємствами і компаніями України та з лабораторіями, що задіяні в державному контролі лікарських засобів."
       Також Валентин Чебанов відзначив важливість створення Хіміко-фармацевтичного кластера із залученням до його діяльності профільних закладів вищої освіти та зацікавлених фармацевтичних компаній. Адже серед іншого, національна безпека країни залежить від належної діяльності фармацевтичної галузі, а також від розвитку відповідних галузей науки.

Джерело: https://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=10019

Наука-це круто! Переможемо разом!