Валентин Чебанов: "Ми тут, ми працюємо і не збираємося здаватися"

              10 лютого 2023 року у Chemical &  Engineering News ( C&EN ) - фаховому щотижневому журналі новин, що видається Американським хімічним товариством, опублікована стаття Лаури Хоус - «Українські хіміки підбили підсумки року під атакою» 

    

           Попри війну, яка триває вже майже рік, українські вчені продовжують працювати. Про те, як живуть і працюють українські вчені-хіміки в умовах війни і як відновити втрачене журналіст поспілкувалася з багатьма вченими, зокрема, з першим заступником генерального директора з наукової роботи НТК «ІМК» НАН України членом-кореспондентом НАН України Валентином Чебановим.
         «Я прокинувся о 5 годині ранку 24 лютого від звуків вибухів біля свого будинку. Протягом години ми разом із моїми друзями та колегами прибули до нашого Комплексу, де є спеціальне бомбосховище. І наступні шість місяців я жив у своєму офісі...
          У перші ж години бомбардувань стрибки напруги пошкодили кілька одиниць обладнання наших лабораторій, зокрема консоль спектрометра ядерного магнітного резонансу. Оскільки жоден спеціаліст з обслуговування не міг приїхати для ремонту, наші спеціалісти протягом кількох місяців намагалися його полагодити самотужки і лише нещодавно команді НТК вдалося отримати деталі, завдяки фінансовим пожертвам наших українських
і закордонних колег. Ми змушені відправляти зразки для аналізу до Києва, що дуже сповільнює та ускладнює робочий процес» - згадує у своєму коментарі Валентин Чебанов.
          Він додає, що повітряні удари також пошкодили інше чутливе дослідницьке обладнання, системи опалення та каналізації, будівлю та вікна.
«Але українські вчені вже мають багато ідей, як ефективно розвивати наукову інфраструктуру та вдосконалювати управління та адміністрування у повоєнний час», — зазначив Чебанов. «Дайте їм можливість висловити та реалізувати ці ідеї спільними зусиллями».
         «Головне, що я хотів би сказати, це те, що, незважаючи на війну, постійні бомбардування та обстріли, руйнування та смерті, наука в Україні продовжує працювати, працюють багато наукових інститутів та університетів», — наголосив Чебанов. "Ми тут, ми працюємо і не
збираємося здаватися".

       Повна версія статті за посиланням: https://cen.acs.org/people/Ukrainian-chemists-reflect-year-under-attack/...

Довідково:
Chemical &  Engineering News ( C& EN ) -  фаховий щотижневий журнал новин, що видається Американським хімічним товариством , в якому публікуються професійні та технічні новини та аналітичні матеріали в галузі хімії та хімічного машинобудування . Він включає інформацію
про останні новини та дослідження в цих галузях, інформацію про кар'єру та працевлаштування, новини бізнесу та галузі, новини уряду та політики, фінансування в цих галузях та спеціальні звіти. Журнал доступний всім членам Американського хімічного товариства.