Директор Інституту сцинтиляційних матеріалів академік Борис Гриньов взяв участь у сесії Ради представників держав-учасниць та держав-асоційованих членів ЦЕРН

             З 26 по 30 вересня 2022 р. в м. Женева (Швейцарія) директор Інституту сцинтиляційних матеріалів НАН України академік НАН України Борис Гриньов взяв участь у 382-му засіданні Фінансового комітету та 209-ій сесії Ради представників держав-учасниць та держав-асоційованих членів Європейської організації ядерних досліджень (далі – ЦЕРН).
           Основними темами обговорення під час сесії Ради ЦЕРН стало ухвалення бюджету на 2023 рік та обговорення можливого пакету заходів, спрямованих на пом'якшення впливу триваючої енергетичної кризи. Обговорення того, як зменшити вплив потенційного значного зростання цін на енергоносії в майбутньому на фінанси ЦЕРН у довгостроковій перспективі, продовжиться на грудневій сесії Ради.
            У своєму виступі академік Борис Гриньов подякував ЦЕРН за підтримку та постійну увагу до України та українських науковців.
Він зазначив, що уже понад сім місяців триває активна фаза війни, яку росія розпочала проти нашої країни ще у 2014 році. Її жертви – сотні тисяч життів мирних жителів і солдатів, кілька тисяч зруйнованих сіл, селищ, міст. Непридатні для проживання будинки, зруйновані лікарні, школи, науково-дослідні інститути. Російська армія злочинно і систематично знищує інфраструктуру України в помсту за наші військові перемоги. Електростанції, дамби, вокзали тощо. науковець наголосив, що воля України до незалежності – незламна. «Ми готові долати ці труднощі, які стають більш терпимими завдяки потужній підтримці наших партнерів», – підкреслив академік.
            Академік Борис Гриньов розповів також, що після початку війни Україна припинила всі наукові контакти з російською федерацією та республікою білорусь, припинила членство в Об'єднаному інституті ядерних досліджень.
Під час зустрічей обговорювалось питання щодо створення синхротрона в Україні за рахунок ЦЕРН та наукових установ Європи, які підтримують Україну.

  

Джерело: https://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=9526