Національна академія наук України оголошує конкурс на проведення наукових і науково-технічних (експериментальних) робіт за бюджетною програмою «Підтримка розвитку пріоритетних напрямів наукових досліджень» (КПКВК 6541230) на 2023–2024 роки

               На виконання постанови Президії НАН України від 21.09.2022 №279 «Про проведення конкурсу наукових і науково-технічних (експериментальних) робіт за бюджетною програмою КПКВК 6541230 на 2023-2024 роки» та відповідно до Порядку конкурсного відбору наукових і науково-технічних робіт для фінансування за бюджетною програмою КПКВК 6541230 «Підтримка розвитку пріоритетних напрямів наукових досліджень», затвердженого постановою Президії Національної академії наук України від 13.07.2022 №214 (зі змінами), НАН України оголошує конкурс на проведення наукових і науково-технічних (експериментальних) робіт за напрямом використання бюджетних коштів «Підтримка пріоритетних для держави наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок» за бюджетною програмою «Підтримка розвитку пріоритетних напрямів наукових досліджень» (КПКВК 6541230) на 2023–2024 роки.

              Конкурс проводиться з метою відбору та реалізації актуальних наукових і науково-технічних робіт установ НАН України, спрямованих на вирішення проблем оборони і національної безпеки України, її відновлення у повоєнний час, за такими пріоритетними напрямами, затвердженими постановою Президії НАН України від 21.09.2022 №279 «Про проведення конкурсу наукових і науково-технічних (експериментальних робіт за бюджетною програмою КПКВК 6541230 на 2023-2024 роки»:

Секція фізико-технічних і математичних наук НАН України

  • Математичне моделювання, методи та інформаційно-комунікаційні технології розв'язання важливих для оборони і безпеки держави проблем, включаючи задачі кібербезпеки.
  • Механіка та технології ракетно-космічних, авіаційних і енергетичних систем, механіка матеріалів та конструкцій.
  • Технології (зокрема, квантові) одержання, з'єднання та діагностики інноваційних матеріалів і систем для потреб стратегічних галузей промисловості, оборони та медицини.
  • Технології пошуку, видобутку, переробки та використання критичних корисних копалин, проблеми оцінювання, збереження та повоєнного відновлення довкілля.
  • Технології тепло-, електро- та атомної енергетики для забезпечення енергетичної безпеки України.

Секція хімічних і біологічних наук НАН України

  • Розроблення нових хімічних речовин і матеріалів та фізико-хімічних процесів їх виробництва для базових галузей економіки та військово-промислового комплексу.
  • Розроблення сучасних методів та технологій (зокрема, молекулярно-генетичних та біотехнологій) для забезпечення біологічної і продовольчої безпеки держави, створення нових лікарських препаратів, методів і засобів діагностики для потреб медицини та ветеринарії.

Секція суспільних і гуманітарних наук НАН України

  • Стійкий (резільєнтний) розвиток вітчизняної економіки у воєнний і повоєнний періоди.
  • Українське суспільство в умовах війни, повоєнної трансформації та європейської інтеграції.

       Умови проведення конкурсу
Участь у конкурсі можуть брати лише підрозділи установ НАН України, які за результатами оцінювання ефективності діяльності установи віднесені до категорії А.
Строк виконання наукових і науково-технічних робіт має становити від одного до двох років. Обсяг фінансування однієї наукової, науково-технічної роботи має становити не менше 3,5 млн. грн на рік.
Приймання та реєстрація заявок на участь у конкурсі здійснюються секціями НАН України відповідно до зазначених пріоритетних напрямів до кінця робочого дня 14 листопада 2022 року:

Секція фізико-технічних і математичних наук НАН України: 01601, Київ-30, вул. Володимирська, 54, кім. 362, Беспалов Сергій Анатолійович, тел. (044) 234-9302;

- Секція хімічних і біологічних наук НАН України: 01601, Київ-30, вул. Володимирська, 54, кім. 343, Рудий Роман Богданович, тел. (044) 239-6580;

- Секція суспільних і гуманітарних наук НАН України: 01601, Київ-30, вул. Володимирська, 54, кім. 441, Фощан Ярослав Ігорович, тел. (044) 239-6512.

Заявка на участь у конкурсі має включати пакет документів, а саме:

  • - запит на фінансування наукової, науково-технічної роботи, оформлений у системі РІД НОД НАН України згідно з додатком 5 до Порядку формування тематики та контролю за виконанням наукових досліджень в Національній академії наук України, затвердженого постановою Президії НАН України від 19.12.2018 №339 (зі змінами), в трьох примірниках, скріплених в папках на зв'язках із зазначенням пріоритетного напряму, за яким буде виконуватись робота, установи, назви роботи, а також її наукового керівника;
  • витяг з протоколу засідання вченої (науково-технічної) ради установи НАН України зі схваленням наукової, науково-технічної роботи;
  • - супровідний лист установи - виконавця роботи;
  • - листи підтримки (за наявності) зазначеної роботи від зацікавлених міністерств, відомств або підприємств – потенційних споживачів створеної науково-технічної продукції.

Науковий працівник може виступати керівником лише однієї наукової, науково-технічної роботи серед поданих на конкурс.
Заявка на участь у конкурсі, подана несвоєчасно та (або) у неповному обсязі, не приймається та не реєструється.

 

Джерело: https://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=9475