Інтерв’ю академіка НАН України Бориса Гриньова телеканалу «ДОМ»

           Днями Європейська організація з ядерних досліджень (CERN) вирішила повністю припинити співпрацю з росією та білоруссю після закінчення терміну контракту у 2024 році. Які наслідки матимуть такі наукові санкції – пояснив в ефірі телеканалу «ДОМ» директор Інституту сцинтиляційних матеріалів НАН України академік Борис Гриньов.

          «На першому (екстреному) своєму засіданні 8 березня 2022 року, присвяченому повномасштабному російському вторгненню в Україну, CERN призупинила статус рф як країни-спостерігача і декларувала, що не дозволить росіянам укладати нових угод з цією організацією; на другому – 25 березня – долучила до обмежень Об'єднаний інститут ядерних досліджень (рф), адже чимало російських учених співпрацювали з CERN саме через ОІЯД (усього у співпраці з CERN брали участь близько тисячі науковців з рф). 17 червня відбулося чергове, третє засідання.
Чому всі ці рішення важливі? CERN – світова Мекка науковців, більшість значущих технологій так чи інакше проходять через CERN, а нових наукових результатів у фізиці високих енергій можна досягти, лише працюючи на передових рубежах технологічного і технічного розвитку.
CERN свідомо пішла на ці кроки, знаючи, що вони, як неодноразово вказувалось у доповідях генерального директора і директора з розвитку цієї організації, загальмують розвиток CERN на рік, а у певних проєктах – можливо, і на два роки. Сума внеску росії у виконання проєктів CERN на наступний рік сягала 50 мільйонів швейцарських франків (а це чимало), попри те, що країна-агресор не є ані членом, ані, як Україна, асоційованим членом CERN. Причому частина цих коштів – готова продукція, що використовується в експериментах. Тим не менше, наукове співтовариство перекриває росіянам доступ до нових знань і можливих технологічних застосувань, зокрема до інформаційних технологій (в обробці результатів, отриманих під час експериментів CERN, задіяні величезні мережі з суперкомп'ютерів, грід- і хмарних технологій). Самотужки росія не зможе продовжити дослідження, в яких брала учать завдяки співпраці з CERN, – у неї ніколи не було таких можливостей. Ба більше, жодна країна світу їх не має. Щось подібне намагається започаткувати Китай, але для цього йому однаково знадобиться залучати величезну кількість закордонних науковців.
Обмеження, які CERN наклала на росію, фактично, є елементом наукових санкцій проти країни-агресора, які справді заганяють її в кут. Наскільки мені відомо, в перші десять днів після 24 лютого закордон виїхало чимало російських дослідників, які раніше співпрацювали з CERN (зараз цей потік слабшає, а росія, фактично, закривається від світу). Вони розуміють усю глибину трагедії своєї країни. Щоправда, є й такі, що звинувачують Україну в тому, що вона нібито сама ж і обстрілює свої міста. На російській науковій спільноті, на жаль, позначається реальність, в якій живе ця країна. Можна мати хороші знання з фізики й одночасно бути фашистом.
          Українські вчені вітають рішення CERN. Плануємо активно розвивати співпрацю з цією організацією. Наприклад, Інститут сцинтиляційних матеріалів отримає від неї велике замовлення на створення нових детекторів для Великого адронного колайдера. Технології для такої роботи ще потрібно відпрацювати, але ми готові виконати свої зобов'язання у найближчі три роки».

         Джерело :  https://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=9197