Вчена рада НТК "Інститут монокристалів" НАН України позбавила звання "почесний доктор НТК "Інститут монокристалів"

На засіданні 16 березня, яке відбулося в електронному режимі, Вчена Рада НТК "Інститут монокристалів" розглянула питання позбавлення звання почесний доктор НТК "Інститут монокристалів" та прийняла відповідну заяву:

Заява Вченої ради НТК «Інститут монокристалів»
прийнята на засіданні 16.03.2022 року

Вчена Рада НТК «Інститут монокристалів» своїм рішенням від 26.04.2012 присвоїла звання почесного доктора НТК двом російським вченим: Ковальчуку Михайлу Валентиновичу, чл.-кор. РАН, директору НДЦ «Курчатівський інститут» РАН (м. Москва, Росія) та Ольшевському Олександру Григоровичу – директору Лабораторії ядерних процесів Об'єднаного Інституту Ядерних Досліджень (м. Дубна, Росія).

Це рішення було прийнято за значний внесок в розвиток науки та багаторічну плідну співпрацю між НТК «Інститут монокристалів» та зазначеними установами.
24 лютого 2022 року без оголошення війни збройні сили російської федерації здійснили акт військової агресії проти держави Україна. Вже протягом двох тижнів російська армія знищує житлові будинки, школи, лікарні, наукові установи та освітні заклади по всій території нашої країни.
Гинуть дорослі і діти України.
Водночас, ані проф. Ковальчук, ані проф. Ольшевський за цей час не виступили із закликом до влади Росії зупинити це насильство, фактично, підтримавши його та цим самим порушивши основні принципи етики науковця.
У зв'язку з вищезазначеним Вчена рада НТК «Інститут монокристалів» керуючись розділом 4 Положення про звання «Почесний доктор НТК «Інститут монокристалів» позбавляє звання «Почесний доктор НТК «Інститут монокристалів» Ковальчука Михайла Валентиновича та Ольшевського Олександра Григоровича.

Голова Вченої ради,
академік НАН України             Володимир СЕМИНОЖЕНКО
Секретар Вченої ради,
к.х.н.                                     Іліас ЩЕРБАКОВ