Академік Семиноженко вручив почесну грамоту НАН України директору Інституту загальної та невідкладної хірургії ім. В.Т. Зайцева НАМН України

21 лютого 2022 року за дорученням Президії Національної академії наук України голова Північно-Східного наукового центру НАН і МОН України академік НАН України Володимир Семиноженко вручив Почесну грамоту НАН України за багатолітню плідну працю, вагомі творчі здобутки у розробленні та впровадженні інноваційних методів лікування у практичну хірургію та активне сприяння зміцненню співпраці наукових установ Національної академії наук України і Національної академії медичних наук України, академіку НАМН України, директору Інституту загальної та невідкладної хірургії ім. В.Т. Зайцева НАМН України Валерію Володимировичу Бойку, який кілька днів тому відзначив свій шістдесятирічний ювілей.

«Валерій Володимирович очолює Інститут загальної та невідкладної хірургії ім. В.Т. Зайцева вже понад двадцять років. За цей час Інститут став провідним науково-клінічним центром із проблем невідкладної хірургії в Україні, в ньому розвиваються нові напрямки лікування хірургічних та онкологічних захворювань, розроблюються а впроваджуються інноваційні методики оперативних втручань. Сьогодні його фахівці – одні із провідних представників відомої у всьому світі Харківської хірургічної школи», - зазначив академік Семиноженко.

     

Довідково: 
Валерій Бойко - багатопрофільний хірург вищої кваліфікації, виконує найскладніші оперативні втручання, у тому числі мініінвазивні на органах черевної та грудної порожнин (включаючи серце та судини), автор більш ніж 2500 наукових праць, понад 450 авторських свідоцтв та патентів України, 78 монографій.
Очолює кафедру госпітальної хірургії Харківського національного медичного університету. Надає консультативну допомогу в інших медичних закладах Харківської, Полтавської та Сумської областей, Військово-медичному клінічному центрі Північного регіону. Поєднує клінічну роботу з педагогічною та науково-дослідною діяльністю.
Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки. Почесний громадянин міста Харкова. 
Інститут загальної та невідкладної хірургії ім. В.Т. Зайцева створений у 1930 році за ініціативою академіка В. М. Шамова як Український інститут переливання крові і невідкладної хірургії. У 1965 році Інститут було реорганізовано у Харківський науково-дослідний інститут загальної та невідкладної хірургії, його директором став О. О. Шалімов. У 2000 році Інститут був переданий у підпорядкування Національної академії медичних наук України та його очолив В. В. Бойко. Характерною особливістю Інституту з цього часу є багатопрофільність і широта проблем, що вирішуються, здійснення фундаментальних і прикладних досліджень у галузі загальної та невідкладної хірургії та виявлення на базі цих досліджень принципово нових можливостей наукового та науково-технічного прогресу в хірургії.