В НТК «Інститут монокристалів» НАН України в рамках всеукраїнської ініціативи приуроченої до Дня науки пройшли науково-популярні лекції в форматі 15Х4

2 червня 2016 року в НТК «Інститут монокристалів» НАН України в рамках всеукраїнської ініціативи приуроченої до Дня науки пройшли науково-популярні лекції в форматі 15Х4. Організаторами заходу стали Рада молодих вчених НТК «Інститут монокристалів» НАН України спільно з лекторієм 15х4.

15х4 - спільнота молодих вчених і фанатів науки, які ставлять своєю метою популяризацію науки і розповсюдження знань серед широкої аудиторії. Науково-популярні лекції в форматі 15х4 зараз проходять в Харкові, Києві, Львові, Чернівцях, Одесі, Кишиневі.

Цього разу лекторами стали вчені, які в максимально доступній формі розповіли про свої дослідження в області застосування сучасних ультразвукових і мікрохвильових методів активації в хімії, технології зростання сцинтиляційних монокристалів, розробки матеріалів для світлоконвекторів світлодіодів, про завдання, що розв'язуються українським GRID, в тому числі і про розрахунки, що виконуються за допомогою кластера НТК «Інститут монокристалів» в рамках ядерних програм ЦЕРНу (ALICE), BELLE-1,2.

Аудиторія, а це понад 150 чоловік, серед яких молоді вчені, студенти, викладачі, школярі, а також багато тих, хто просто цікавиться наукою активно брала участь в обговоренні лекцій.

Така співпраця науковців і популяризаторів науки дозволяє людям, далеким від наукових проблем, не тільки дізнаватися про проблеми і досягнення українських вчених, про новітні розробки «з перших рук», а також побачити зсередини життя науковців, і переконатися, що наука і вчені - поруч, і вносять неоціненний вклад в розвиток українського суспільства.