Володимир Семиноженко та вчені НТК ІМК взяли участь в акції протесту вчених НАНУ проти запропонованих Урядом змін в організації та фінансуванні наукової діяльності

9 грудня відбулась акція протесту вчених Національної академії наук України проти запропонованих Урядом у Проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (стаття 30) положень щодо змін в організації та фінансуванні наукової діяльності. Представники НАН України та профільних академій наук пікетували будівлю Кабінету Міністрів України з вимогами забезпечити виконання Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» та збільшення бюджетних видатків на НАН України й національні галузеві академії наук на 2016 рік.

Голова СВНЦ, академік Володимир Семиноженко під час свого виступу закликав учасників мітингу сказати рішуче «ні» намаганням знищити науку.

Він зауважив, що на превеликий жаль і Уряд, і Прем’єр, і Міністр фінансів не розуміють, що наука і знання – це фундамент розвитку будь-якої європейської країни, і нагадав, що з 1 січня Україна житиме вже в умовах євроасоціації і має виконувати всі стандарти та вимоги ЄС, і, зокрема, лісабонські вимоги щодо державної підтримки науки.

«Ми бачимо, що цей Уряд вже привів країну до банкрутства, фактично зупинив промисловість і тепер взявся за знищення науки. Сьогоднішній рівень фінансування науки, рівень її підтримки, а це і економічні стимули, яких практично немає, - це шлях, який веде Україну у прірву, остаточно робить її країною третього світу. Вийти з цього стану можна тільки одним шляхом  - через розвиток науки і інновацій. А те фінансування, яке залишає науці Уряд, перекреслює не тільки майбутнє , а й сьогодення як наукової галузі, так і всієї країни», - відзначив Володимир Семиноженко.

Він закликав присутніх на мітингу вимагати від Уряду, щоб всі дії, всі реформи, які відбуваються, відповідали новому Закону про науку, який нещодавно був проголосований ВРУ.

«Ми вимагаємо, розуміючи, що країна знаходиться під тиском зовнішніх фінансових структур, щоб бюджетні видатки на наступний рік були як мінімум на рівні цього року з відповідною індексацією. Уряд повинен усвідомити, якщо він продовжить так ставитись до економіки країни, так тиснути на науку, то такому Уряду нема місця в цій країні. Україна – це наука. Майбутнє науки – це майбутнє України!», підсумував академік.

Відео: https://youtu.be/jyI8ora1PL8