Виступ генерального директора НТК ІМК академіка НАН України Володимира Семиноженка на Загальних зборах Національної академії наук України

             27 травня 2021 року відбулася річна сесія Загальних зборів Національної академії наук України, під час якої було підбито підсумки діяльності Академії в 2020 році та розглянуто її завдання на наступний період.

            Генеральний директор НТК ІМК академік НАН України Володимир Семиноженко у своєму виступі  висвітлив  проблеми реформування Академії наук.

Возможно, это изображение (1 человек и стоит)

             «Це дуже важлива тема, тому що кредит часу дуже швидко вичерпується, а зміни, які потрібно було зробити, на жаль, затримуються. Це зміни пов'язані з двома основними аспектами. Перше, з більшою ефективністю роботи Академії та, відповідно, кожного інституту і, по-друге, з посиленням ролі Академії в державній політиці.

Возможно, это изображение (один или несколько человек и люди стоят)

           Що потрібно для цього зробити? Оптимізувати наукові організації через створення науково-технічних або науково-технологічних комплексів, прийняти закони, що стимулюють комерціалізацію науки, тобто її вихід в реальну економіку, активно брати участь у формуванні державної політики в галузі науки і техніки, використовувати можливості РНБО, створивши при ньому відповідну Раду з питань науково-технічної безпеки, ввести справедливе рейтингування наукових установ, щоб базове фінансування розподілялося абсолютно справедливо між тими організаціями, які успішні в будь-якому з напрямів: якість наукової продукції, прикладні результати, отримані патенти, кількість молодих вчених, кількість фахівців з науковим ступенем і т.д. Це дозволить мотивувати колективи працювати більш ефективно, а, отже, підвищить ефективність всієї Академії наук.»

         З повною версією доповіді можна ознайомитися у презентації.