Наші вчені отримали Премію Верховної Ради України молодим ученим за 2022 рік

            Учора Верховна Рада України прийняла Постанову Верховної Ради України «Про присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2022 рік», реєстр. №10309.

             Вітаємо співробітників  Науково-технологічного Комплексу "Інститут монокристалів" НАН України Олесю Кулик  та Ірину Ткаченко  з присудженням Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2022 р. у складі авторського колективу за роботу "Створення нових функціональних матеріалів та гетероциклічних сполук для вирішення нагальних проблем екології, медичної хімії та діагностики".
             Авторами були розроблені препаративні методики синтезу низки нових біологічно-активних гетероциклічних сполук, вивчені шляхи їхньої подальшої модифікації та виявлено реакційні параметри, що впливають на спрямованість досліджуваних реакцій. Синтезовано нові димерні барвники на основі акридинового оранжевого, які порівняно з існуючими аналогами, є термічно, гідролітично та фотолітично більш стійкими в умовах проведення кількісної ПЛР, а також демонструють низький ступінь інгібування реакції. З використанням нових та відомих органічних лігандів отримано комплекси, які у складі каталітичної системи ініціюють реакцію полімеризації лактидів, в результаті якої утворюються біорозкладні полімери. Також у рамках роботи розроблено нові корозійностійкі покриття на основі бензоксазинових полімерів з додаванням різних кількостей похідної боразину. Крім того, створено нові матеріали на основі азометинів акридинового ряду для зв'язування катіонів високотоксичних металів у об'єктах навколишнього середовища.

            Бажаємо подальших наукових досягнень!