Проект науковців НТК переміг у конкурсі НФДУ!

Проєкт професора Вікторії Ліпсон «Розробка компонентів антимікробних лікарських препаратів для підвищення ефективності їх дії та запобігання резистентності мікроорганізмів» - переможець конкурсу "Наука для відбудови України у воєнний та повоєнний періоди"!

    7 липня Національний фонд досліджень України оприлюднив результати конкурсу "Наука для відбудови України у воєнний та повоєнний періоди". Проєкт «Розробка компонентів антимікробних лікарських препаратів для підвищення ефективності їх дії та запобігання резистентності мікроорганізмів» серед 67-ми, що перемогли у конкурсному відборі.


    Основною метою проєкту є синтез, дослідження та стандартизація дііндолілметану та його аналогів і їх супрамолекулярних комплексів для подальшого застосування в розробці новітніх лікарських препаратів антимікробної дії та дезінфекційних засобів.


    Антибіотикорезистентність є однією з глобальних проблем людства, а її розв'язання – нагальне завдання сучасної світової медицини. В Україні ця проблема також загострюється з кожним роком. Одним з перспективних напрямків її подолання є розробка нових речовин, які б у поєднанні з відомими активними фармацевтичним інгредієнтами суттєво підвищили ефективність антибактеріальних засобів при невеликих витратах на їх виробництво.


     Саме на одержання такого важливого практичного результату спрямовано наш проєкт. Його успішне виконання створить наукове підґрунтя для більш ефективного лікування та профілактики інфекційних захворювань, зокрема, гнійнозапальних процесів та ранових інфекцій різної природи і хронічних ран, складність лікування яких обумовлена резистентними штамами мікроорганізмів, а також їх здатністю до утворення біоплівок.

     Таким чином, при досягненні основної мети цієї розробки будуть створені передумови для зменшення необхідних концентрацій засобів лікування, а також для запобігання набуття резистентності мікроорганізмів до їх дії, що удосконалить схеми лікування антибіотиками, мінімізує їх шкідливу дію на організм людини та скоротить тривалість лікування і госпіталізації.


     Для результативного виконання проєкту створена група ведучих спеціалістів з різних наукових галузей – органічного синтезу, аналітичної хімії, фармтехнології, біології та медицини – під керівництвом провідного наукового співробітника відділу органічної та біоорганічної хімії Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів» НАН України , доктора хімічних наук, професора, лауреата Державної премії України у галузі науки і техніки Вікторії Ліпсон.


     До групи також залучені молоді науковці НТК «Інститут монокристалів» та студенти Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Національного технічного університету «ХПІ» та Національного фармацевтичного університету.
Вітаємо професора Вікторію Ліпсон та її команду із перемогу у конкурсі. Бажаємо плідних наукових результатів!

     Результати конкурсу за посиланням: 

https://nrfu.org.ua/news/naukova-rada-nfdu-zatverdyla-rejtyngovi-spysky-...