В НТК відкрито найсучаснішу лабораторію хроматографічних методів аналізу.


         17 грудня в НТК відкрито чергову, оснащену найсучаснішим обладнанням лабораторію хроматографічних методів аналізу, яка завершує повну комплектацію обладнання Центру із контролю якості лікарських засобів, де за унікальними для України методами перевіряють якість вітчизняних і зарубіжних лікарських засобів.  

    

         У відкритті взяли участь: директор ДП «Фармакопейний центр» Гризодуб Олександр Іванович та його заступник Леонтьєв Дмитро Олександрович, директор з якості ПАТ "Хімфармзавод Червона зірка" Тіміна Оксана Юр’ївна та керівники підрозділів підприємства, начальник лабораторії відділу досліджень та розробок ПрАТ «Лекхім-Харків» Колєснік Олександ Васильович.

        На сьогодні відкрита лабораторія хроматографічних методів аналізу одна з найпотужніших в Україні, де сконцентровано найбільш сучасні прилади для такого аналізу та застосовуються чотири види хроматографічних методів - рідинна хроматографія з мас-детектуванням, газова хроматографія з мас-детектуванням, високоефективна рідинна хроматографія з діодно-матричним спектрофотометричним детектором та йонна хроматографія. Перші два методи –  дуже потужні для визначення надмалих кількостей органічних речовин у летких та нелетких пробах.  Нове обладнання, крім того, що дозволяє виконувати складний аналіз фармацевтичних субстанцій та фармпрепаратів,  дає можливість виконувати наукові роботи на дуже високому сучасному рівні. 

    

        Як зазначив генеральний директор Науково-технологічного комплексу "Інститут монокристалів" академік НАН України Володимир Семиноженко: "Ми завжди намагаємося бути на крок попереду і своє матеріально-технічне забезпечення плануємо таким чином, щоб продуктивно співпрацювати з фармакомпаніями не тільки в галузі контролю якості вже розроблених та випущених препаратів, а й брати участь у створенні нових фармацевтичних препаратів та компонентів. Ми співпрацюємо як з провідними фармацевтичними підприємствами та компаніями України, так і з лабораторіями, які задіяні у державному контролі лікарських засобів. Вже 24 фармкомпанії, які входять в ТОП найпотужніших компаній України підписали з нами контракти. Наш Комлекс має діючу атестацію Держлікслужби України з організації незалежного лабораторного контролю якості лікарських засобів та є провідною науковою установою країни у галузі аналітичного забезпечення контролю якості лікарських засобів та їх компонентів. Завдяки цьому сьогодні точно можна сказати, що Харків стає центром контролю лікарських засобів в Україні. "