100 років із дня народження Едуарда Феліксовича Чайковського

  

            Сьогодні виповнюється 100 років із дня народження видатного фізика - професора Едуарда Феліксовича Чайковського, який відіграв знакову роль у створенні та розбудові Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів» НАН України, займаючи посаду першого заступника генерального директора НПО "Монокристалреактив". Завдяки його зусиллям у 1961 році філію Всесоюзного науково-дослідного інституту хімічних реактивів (ІРЕА) перетворено на самостійний Всесоюзний Науково-дослідний інститут монокристалів, сцинтиляційних матеріалів і особливо чистих хімічних речовин Міністерства хімічної промисловості СРСР. 

            Едуард Чайковський – засновник декількох нових напрямів в  матеріалознавстві монокристалів (розробка експериментальної техніки поверхневої іонізації та її застосування для дослідження поверхні монокристалів; рентгенографічні й електронномікроскопічні методи дослідження дефектної структури монокристалів; метод отримання досконалих монокристалів металів, експериментальна техніка і метод отримання плівкових конденсатів з іонних пучків). 

  

           Наводимо декілька яскравих спогадів учнів та колег про особисті враження від співпраці з професором Е.Ф.Чайковським.

          Кандидат фіз.-мат. наук  В.Ф. Ткаченко: "... Популярність, високий рівень науково-технологічних розробок, авторитет, яких досяг Інститут монокристалів у роки його становлення, багато в чому пов'язані з науково-організаторською діяльністю Е.Ф. Чайковського. Особистість, авторитет, життєвий досвід  Едуарда Феліксовича дозволили йому в найкоротші терміни залучити до наукової роботи в інститут повних творчого ентузіазму вчених: І.В. Смушкова, Б.С. Скоробогатова, О.А. Гундер. Н.П. Катрича та багатьох інших. З призначенням Е.Ф. Чайковського першим заступником генерального директора, науковим керівником інституту почалося бурхливе освоєння виробничих площ у новопобудованому корпусі на пр. Леніна, 60. Створювалися наукові напрями, нові лабораторії, відбувалося матеріально-технічне оснащення лабораторій: ростовою, вимірювальною, експериментальною апаратурою для досліджень. Створювалася база для виготовлення, ремонту унікального обладнання та виготовлення виробів із кристалічних матеріалів, пластмас.   Нам, тоді молодим спеціалістам-початківцям, пощастило працювати під безпосереднім науковим керівництвом Едуарда Феліксовича. Його вроджена доброзичливість, доступність, відкритість, високий науковий рівень викликали до нього загальну глибоку довіру та повагу...".

          А.Б. Бланк,  заступник генерального директора з наукової роботи: «...Е.Ф.Чайковський зробив неоціненний внесок у формування наукових напрямів робіт, що виконуються об'єднанням, та згуртував працездатний колектив. Велика заслуга Е.Ф.Чайковського у створенні вітчизняного промислового виробництва широкого класу монокристалів. Йому були притаманні блискуча ерудиція, широта поглядів та наукових інтересів, енергія та незвичайна працездатність.  Е.Ф. Чайковський був не лише великим фізиком, організатором науки, а й  яскравою, привабливою особистістю, людиною, що притягує до себе людей. Йому незмінно були властиві доброзичливість, розум і мудрість, сувора принциповість. Він глибоко знав та любив літературу, історію, філософію, астрономію. Спілкування із ним завжди було радістю...»

           Академік НАН України В. М. Пузіков, директор Інституту монокристалів НАН України  з 2002 по 2014 роки: «...Особливим періодом життя інституту, безумовно, був період започаткування його діяльності та становлення. У цей час виникли і почали розвиватися основні наукові напрямки, які, за рідкісними винятками, успішно розвиваються і зараз. Це оптичні та сцинтиляційні лужно-галоїдні кристали, напівпровідникові, лазерні та інші високотемпературні оксидні кристали, нелінійні кристали, електрооптичні кристали, фізичні методи дослідження та ін. Визначальну роль появі та становлення цих наукових напрямів зіграв професор Е.Ф. Чайковський, заступник директора інституту з наукової роботи (1961-1984 рр.), науковий керівник і безумовний науковий лідер інституту в цей період. Серед різноманітності загальних інститутських наукових та науково-організаційних проблем, якими доводилося займатися Едуарду Феліксовичу, особливе місце посідали фундаментальні наукові проблеми фізики кристалів. В основному фундаментальні дослідження були зосереджені у створеній ним лабораторії фізичних методів дослідження...».

         Кандидат фіз.-мат. наук  О.Д. Ковтун: « ...У 70-ті, 80-ті роки своїх маленьких і великих керівників усі часто називали гучним ім'ям «шеф». Зараз, на мою думку, це слово перекочувало з наукових організацій більше в офіси, компанії. Шефом звали і ми Едуарда Феліксовича. Навіть зовні це був ШЕФ! Не високий, але великий, дуже імпозантний чоловік. Велика голова з виразними рисами обличчя, світле волосся, некваплива хода. І лабораторія у шефа була дивовижною. Для дослідження властивостей поверхні (а шеф постійно повторював, що всі процеси починаються з поверхні, в тому числі і зростання кристалів) тут використовували термоелектронну емісію, позитивну поверхневу іонізацію, оже-електронну спектроскопію, вторинну іонно-іонну емісію, а ще пізніше лазерну мас-спектрометрію, рентгенівські фазовий та дифракційний аналізи, електронну мікроскопію, ЯМР та ЗПР-спектрометрію. І це все в одній лабораторії! Більшість установок були саморобні, але кожна по-своєму унікальна...».

 

Довідково. * Хронологія розвитку НТК
 
- Рішення про створення Всесоюзного науково-дослідного інституту хімічних реактивів (ІРЕА) Міністерства хімічної промисловості прийнято  6 лютого 1955 року.
-У 1961 році філію перетворено на Всесоюзний Науково-дослідний інститут монокристалів, сцинтиляційних матеріалів і особливо чистих хімічних речовин Міністерства хімічної промисловості СРСР.
- У 1975 році на базі інституту створено Науково-виробниче об’єднання „Монокристалреактив”,
-У 1991 році об’єднання перейшло у підпорядкування Національної Академії  наук України.
-У 1995 році Науково-виробниче об’єднання „Монокристалреактив” реорганізоване у Науково-технологічний концерн «Інститут монокристалів» НАН України і на його базі у 2002 році створено Науково-технологічний комплекс „Інститут монокристалів” НАН України.