Вітаємо із Всесвітнім днем науки в ім'я миру та розвитку!

Новини бібліотеки ЗДМУ. У науку немає коротких шляхів…

        Щорічно 10 листопада відзначається Всесвітній день науки в ім'я миру та розвитку. Це свято підкреслює важливу роль науки в суспільстві   та важливість і актуальність науки у повсякденному житті.

        Всесвітній день науки пригортає увагу до нових тенденцій в сфері науки, підкреслюючи одночасно роль вчених. 

        Цей День надає можливість мобілізувати всі зацікавлені сторони навколо теми науки, адже для науки немає кордонів, а наукові розробки та дослідження є фундаментальними для розвитку всього суспільства. Важко уявити, скільки новітніх розробок відбувається щодня і ще скільки неймовірного попереду!

 Вітаємо наших науковців! Висловлюємо повагу за нелегку працю та зичимо міцного здоров’я, натхнення, вагомих здобутків! 

     

 

  Цікаво:

Декілька фактів про Нобелівську премію. 

Весь світ знає, що таке Нобелівська премія. Вона по праву вважається однією з найпрестижніших нагород, які взагалі може отримати людина.

 

-Її засновник, Альфред Нобель, був винахідником і промисловцем зі Швеції. За своє життя він запатентував 355 винаходів, включаючи динаміт.

-На думку про створення премії Нобеля наштовхнув помилковий некролог про його нібито смерть, який він прочитав в газеті. Це змусило його задуматися про те, яким його запам'ятає людство. Тоді він заповів все своє величезне багатство покласти в надійний банк, і нагороджувати грошима за заслуги в галузі фізики, хімії, фізіології та медицини, літератури чи суспільства. Родичі Альфреда Нобеля, вважаючи себе обділеними, довго намагалися оскаржити цей заповіт.

-Церемонія вручення Нобелівської премії завжди проводиться 10 грудня - в роковини смерті Альфреда Нобеля.

-Ці престижні нагороди вручаються з 1901 року.

-Згідно з правилами Фонду, Нобелівська премія може вручатися одній людині лише один раз. Однак, за всю історію було 4 винятки з цього правила.

-Середній вік Нобелівських лауреатів перевищує 50 років.

-Наймолодшому лауреату на момент вручення премії було 25 років, а найстаршому - 90.

-Коли англійського фізика Поля Дірака в 1933 році нагородили Нобелівською премією, він хотів відмовитися від неї, оскільки ненавидів рекламу. Однак Резерфорд все ж умовив колегу отримати нагороду, оскільки відмова стала б ще більшою рекламою.

-Кілька разів переможці все-таки відмовлялися прийняти Нобелівську премію з тих чи інших причин.

-102-й елемент періодичної системи Менделєєва має назву нобелій. Назву він отримав на честь Альфреда Нобеля.

-Пародійна версія Нобелівської премії, відома, як Шнобелівська, вручається за найнепотрібніші і незрозумілі винаходи. Однак, один учений, нідерландець радянського походження Андрій Гейм, отримав їх обидві.

-Розмір фінансової винагороди за Нобелівську премію коливається рік від року, але в цілому становить трохи більше мільйона доларів.

-Всього переможців може бути не більше 3 осіб щорічно, і премія ділиться між усіма ними. Але може трапитися і так, що переможців не буде зовсім.

-Німецький фізик Арнольд Зоммерфельд, який відзначився досягненнями в квантовій теорії, електронній теорії, електродинаміці і багатьох інших наукових областях, з 1917 по 1951 роки 84 рази номінувався на Нобелівську премію, але так її і не отримав. Зоммерфельд донині тримає рекорд за цим показником. Зате Нобелівськими лауреатами стали семеро його студентів.

-Найчастіше від моменту відкриття до отримання вченим Нобелівської премії проходить чимало часу. В середньому доводиться чекати 20-30 років.