Серія Інформаційних днів за Рамковою програмою з досліджень та інновацій «Горизонт Європа». Заходи триватимуть із 28 червня по 9 липня 2021 року

Після остаточного узгодження робочих програм Рамкової програми з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» (2021–2027) – найбільшої програми ЄС з фінансування науки та інновацій із загальним бюджетом понад 90 мільярдів євро  Європейська Комісія організує серію інформаційних днів для потенційних учасників конкурсів.

 


 

 

Інфодні триватимуть із 28 червня по 9 липня 2021 року за 9-ма тематичними напрямами, при цьому заходи включатимуть практичні сесії. Інфодні відкриті для участі без обмежень і попередньої реєстрації (крім заходу за Кластером №3 «Цивільна безпека для суспільства»).

 Дати проведення інформаційних і практичних сесій:

 28 червня – Дослідницькі інфраструктури (Infrastructures)


Дослідницькі інфраструктури (Research infrastructures), включно з Європейською хмарою відкритої науки, є вирішальним фактором, що сприяє науково-дослідним і технологічним інноваціям, та рушієм мультидисциплінарних досліджень. Протягом сесії буде детально представлено перші конкурси 2021 року.


30 червня – Цифрові технології, індустрія та космос (Кластер 4 – Digital, industry&space)

У рамках 2-го напряму «Horizon Europe» Кластер №4 (Cluster 4) зосереджено на цифрових технологіях, промисловості та космосі.

 Метою реалізації цього кластеру є втілення таких шести напрямів стратегічного плану:

• кліматично нейтральне, циркулярне та діджиталізоване виробництво;
• провідні світові технології у сфері даних і обчислень;
• цифрові та новітні технології для підвищення конкурентоспроможності й відповідності Зеленій угоді (Green Deal); 
• відкрита стратегічна автономія у розробленні, розгортанні та використанні глобальних космічних інфраструктур, послуг, програмного забезпечення та даних;
• розвиток цифрових і промислових технологій, орієнтований на людину та дотримання етичних норм.

 30 червня – Громадянська безпека для суспільства (Кластер 3 – Civil security for society)


Інформаційний день зосереджуватиметься на перших конкурсах у рамках Кластеру 3 (Cluster 3), правилах участі та горизонтальних аспектах, які представлять працівники Єврокомісії (EC&REA). У рамках 2-го напряму Програми «Horizon Europe» Кластер 3 стосується питань безпеки та має на меті досягти таких шести напрямів, що відповідають Стратегічному плану:
• кращий захист ЄС та його громадян від злочинності й тероризму;
• ефективне управління зовнішніми кордонами ЄС;
• надійна інфраструктура;
• підвищена кібербезпека;
• європейське суспільство, стійке до стихійних лих;
• посилені дослідження та інновації в галузі безпеки.

Конкурси пропонують нові можливості для фінансування досліджень науковим установам, університетам, малим і середнім підприємствам (МСП), організаціям громадянського суспільства, практикам та іншим зацікавленим сторонам у галузі безпеки. Крім того, участь у брокерському заході допоможе учасникам створити нові партнерські стосунки й консорціуми для подання проєктів на конкурс. 


1 липня – Культура, творчість та інклюзивне суспільство (Кластер 2 – Culture, creativity&inclusive society)

 У рамках другого напряму «Horizon Europe» Кластер 2 «Культура, творчість та інклюзивні суспільства» зосереджується на викликах, пов’язаних із демократичним управлінням, культурною спадщиною і креативною економікою, а також соціальними й економічними перетвореннями.

Кластер охоплює пріоритетні напрями діяльності Комісії, такі як:
• новий поштовх до європейської демократії;
• пропаганда європейського способу життя;
• сильніша Європа у світі.

У ньому також розглядаються питання Зеленого та Цифрового перехідних періодів і відновлення після COVID 19. Майбутні проєкти мають реалізовуватися за трьома напрямами, які буде представлено, і які відповідають Стратегічному плану «Horizon Europe» (2021–2024).

 1 липня – Дії Марії Склодовської-Кюрі: нові аспекти в рамках програми «Горизонт Європа» (The Marie Skłodowska-Curie Actions)

 У першому напрямі «Horizon Europe» програма «Дії Марії Склодовської-Кюрі (MSCA)» фінансує видатні дослідження й інновації та забезпечує дослідників на всіх етапах їхньої кар’єри новими знаннями та навичками – через транскордонну мобільність і шляхом залучення дослідників до різних секторів та дисциплін. У проєктах на кшталт MSCA також фінансово підтримується розроблення освітніх програм із присудження докторських ступенів і виконання спільних дослідницьких проєктів. Утілення цих проєктів справляє структурний вплив на заклади вищої освіти, дослідницькі центри та неакадемічні організації. Програма допомагає розвивати можливості Європи щодо проведення досліджень та інновацій, інвестуючи в довгострокову кар’єру талановитих дослідників, сприяючи досконалості та встановлюючи стандарти для високоякісної освіти й підготовки дослідників відповідно до Європейської хартії дослідників і Кодексу поведінки дослідників.

Інтернет-захід представлятиме MSCA в рамках програми «Horizon Europe» і заохочуватиме організації та дослідників подавати заявки. Учасники дізнаються про зміни: в рамках програми «Horizon Europe» умови MSCA буде спрощено, щоби полегшити розуміння, впровадження й подання заявок на фінансування. Захід призначено для дослідників, закладів вищої освіти, науково-дослідних інститутів, агентств із фінансування досліджень і багатьох інших організацій, які нині беруть участь у MSCA або зацікавлені подати заявку на майбутні конкурси на фінансування вперше.

Організаціям приватного сектору й іншим соціально-економічним суб’єктам також пропонується відвідати й ознайомитись із можливостями, які MSCA надає для міжгалузевої співпраці.

Цей Інформаційний день «Horizon Europe» також буде відкритий для участі без попередньої реєстрації.

  2 липня – Здоров’я (Кластер 1 – Health)


У рамках 2-го напряму «Horizon Europe» Кластер 1 (Cluster 1) зосереджується на питаннях охорони здоров’я та має на меті розвиток таких шести напрямів Стратегічного плану:
• громадяни мають залишатися здоровими в суспільстві, що швидко змінюється; 
• проживання та робота в середовищі, зосередженому на здоровому способі життя;
• боротьба із захворюваннями та зменшення тягаря захворювань; 
• забезпечення доступу до інноваційних і якісних медичних послуг; 
• розкриття потенціалу нових інструментів, технологій та цифрових рішень для здорового суспільства; 
• підтримка інноваційної, стійкої та конкурентоспроможної на світовому ринку галузі охорони здоров’я.



5–6 липня – Клімат, енергія та мобільність (Кластер 5 – Climate, energy&mobility)

Кластер 5 – Клімат, енергія та мобільність (Cluster 5 – Climate, Energy and Mobility) стосується питань, пов’язаних зі впровадженням Зеленої угоди (Green Deal) і цифровим переходом та відновленням після COVID-19, зосереджуючи увагу на трансформації економіки, промисловості й суспільства задля досягнення кліматичної нейтральності в Європі до 2050 року.

 7–8 липня – Продовольство, біоекономіка, природні ресурси, сільське господарство та навколишнє середовище (Кластер 6 – Food, bioeconomy, natural resources, agriculture&environment).

 

Інформацію про наповнення та програму буде надано згодом – за посиланням.



9 липня – Європейський дослідницький простір (ERA) та розширення участі (European Research Area (ERA) &Widening)

Цей Інформаційний день зосереджуватиметься на частині програми «Horizon Europe» для розширення участі (Widening participation) асоційованих країн і третіх країн та зміцнення Європейського дослідницького простору (ERA). Презентації пояснюватимуть основні умови конкурсів і особливо концентруватимуться на новаціях та нових заходах.


Докладну програму заходів і посилання на пряму трансляцію можна отримати за посиланням.

Джерело: https://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=7915