За таким тандемом майбутнє науки!

        Співробітництво Науково-технологічного комплексу  «Інститут монокристалів» НАН України з Харківськім національним університетом ім. В.Н. Каразіна традиційно ведеться за трьома напрямами: викладацька діяльність, наукова співпраця та наукова практика.

       Ключовою особливістю співпраці є тісне поєднання освітнього процесу з сучасними науковими дослідженнями вчених Комплексу, що передбачає активне індивідуальне залучення студентів до науково-дослідної й інноваційної діяльності.

        Наші вчені проводять факультативні семінари, які включають додаткові матеріали, що не входять до стандартних університетських програм, а також читають спецкурси і керують дослідницькими проектами студентів. Це дає можливість готувати висококваліфікованих фахівців із пріоритетних напрямів науки, які згодом вступають до аспірантури та влаштовуються на роботу в НТК, адже  головним для будь-якої установи є людський ресурс, саме на його пошук, відбір і належну підготовку й підтримку і спрямована спільна діяльність НТК і ХНУ.

        Сьогодні така система дослідно-орієнтованої підготовки фахівців ефективно застосовується в низці освітніх центрів світового рівня – наприклад, у Каліфорнійському технологічному інституті й Масачусетському технологічному інституті, а також нещодавно створеному Київському академічному університеті. Таким чином, НТК неформально розвиває цей напрямок - поєднання навчального процесу з активним залученням викладачів і студентів до наукових досліджень.

          З іношого боку, Харківській національний університет ім. В.Н. Каразіна відіграє надзвичайно вагому роль у оновленні кадрового складу НТК. Він є одним із головних «постачальників» кваліфікованих кадрів. Чимало його випускників  нині успішно працюють в нашій  установі. До прикладу, випускники ХНУ становлять майже 80% співробітників  Науково-дослідного відділення хімії функціональних матеріалів НТК.

           

         За словами першого заступника генерального директора НТК «Інститут монокристалів» члена-кореспондента НАН України та за сумісництвом завідувача кафедри прикладної хімії ХНУ Валентина Чебанова: «За рік в НТК проходять практику більше 100 студентів, до речі, на абсолютно безоплатній основі. З них в середньому 10 залишаються в нас працювати. Ми готуємо студентів під наукові задачі, що вирішуються в НТК, вишукуємо здібних, беремо до наших лабораторій, навчаємо; згодом студенти ідуть до нас в аспірантуру, а потім працюють в НТК. Таким чином ми отримуємо високоякісних фахівців.»

           Для вчених Комплексу цілковито природним і логічним є поєднання експериментальної роботи в НТК з викладацькою діяльністю в університеті.

       

        Як зазначив Валентин Чебанов: «Викладацька діяльність для науковця це теж важливо, викладання мобілізує людину, вимагає підтримувати себе у тонусі. Це особливо важливо коли викладаються спецкурси, треба постійно вишукувати щось нове, актуальне з розвитку науки, суміжних галузей і т.д. Тим паче ХНУ наразі має не таку розвинену приборну і лабораторну базу, і використання бази НТК дає можливість студентам виконувати дипломні, магістерські   роботи на високому науковому рівні. Наші науковці вчать студентів не тільки використовувати обладнання, а ще й дають можливість бути причетними до актуальних  світових наукових трендів.»

         Процес обміну науково-педагогічними та науковими кадрами між Харківськім національним університетом ім. В.Н. Каразіна і НТК триває дуже давно — в різні роки видатні вчені керували кафедрами та викладали в університеті й одночасно працювали в НТК. Така тісна співпраця сприяла створенню нових факультетів, кафедр та наукових напрямків. На сьогодні наші вчені: академік НАН України Борис Гриньов та д.ф.-м.н., проф. Микола Галунов очолюють кафедри фізики кристалів та фізичної оптики відповідно, а Валентин Чебанов є завідувачем кафедри прикладної хімії Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, понад 25 вчених НТК викладають на різних кафедрах Університету. 

          «Хотів би підкреслити, що нині наша плідна співпраця постійно розвивається. завдяки чому НТК сподівається збільшити поповнення своїх лав талановитою науковою молоддю, а ХНУ залучити якомога більше провідних учених до викладання студентам», - наголосив Валентин Чебанов.