Загальні збори суб'єктів Науково-технологічного комплексу "Інститут монокристалів" НАН України

    12, 13 травня у режимі онлайн zoom – конференції відбулися загальні збори суб'єктів Науково-технологічного комплексу "Інститут монокристалів" НАН України, на яких були представлені та обговорені звіти керівників за 2020 рік та плани на наступний рік.   

          

       У 2020 році науково-дослідна діяльність Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів» НАН України» в цілому була задовільною. Науковцями Комплексу отримано нові знання фундаментального та прикладного характерів в галузі матеріалознавства, фізики, хімії, наноматеріалів та технології, фармації та медицини. Успішно виконувалися теоретичні та експериментальні дослідження в галузі технології вирощування монокристалів, сцинтиляційного матеріалознавства, синтезу та дослідження речовин з наперед заданими характеристиками, технології та розробки лікарських засобів, вивчення нанорозмірних об’єктів в рамках проєктів за бюджетними програмами та в рамках виконання грантів Національного фонду досліджень України. Вдалося підтримати на належному рівні обсяг надходження коштів за рахунок госпдоговірної тематики.

      Однак було відмічено складність 2020 року для усіх підрозділів,  пандемія наклала свої вимоги на роботу наукових установ і державних підприємств - через карантин зменшилась кількість експериментальних робіт у наукових установах  та знизились обсяги виробленої на державних підприємствах продукції через зменшення потреби споживачів.  Але не зважаючи на труднощі, НТК залишається у переліку установ-лідерів НАН України за ключовими показниками. В поточному році усі суб’єкти Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів» НАН України успішно пройшли державну атестацію МОН України, отримавши категорію І, що підтвердило високий рівень наукових досліджень вчених нашого НТК.

      Як зазначив генеральний директор НТК академік НАН України Володимир Семиноженко: "Сьогодні наш Науково-технологічний комплекс - це три академічні інститути і два підприємства, одне з яких акредитовано, як наукова установа. За своїми показниками, за результатами державної атестації, НТК займає перше місце серед матеріалознавчих центрів України. У нас висококласна команда і ми віримо в успіх!"

             

     Основними задачами на наступний рік стали підвищення рівня та кількості публікацій, забезпечення надходжень до спеціального фонду бюджету для наукових установ, а для державних підприємств - зростання обсягів виробництва. Актуальним залишається залучення молоді, зокрема студентів і талановитих школярів, до виконання наукових досліджень.