Підписано Меморандум про партнерство між Держлікслужбою України, НАН України та НТК «Інститут монокристалів» НАН України»

            23 березня укладено Меморандум про партнерство між Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Національною академією наук України та Державною науковою установою «Науково-технологічний комплекс «Інститут монокристалів» НАН України».
           Меморандум підписали Голова Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками Роман Ісаєнко, Президент НАН України, академік НАН України Анатолій Загородній, Генеральний директор Державної наукової установи «Науково-технологічний комплекс «Інститут монокристалів» НАН України», академік НАН України Володимир Семиноженко.

   

             Протягом останніх років установи НАН України значно посилили співпрацю з провідними фармацевтичними компаніями України як в галузі досліджень та розробки фармацевтичних препаратів, так і в галузі контролю якості готових лікарських засобів та субстанцій.
             Зважаючи на світові тенденції розвитку фармацевтичної галузі в частині підвищення вимог до забезпечення якості лікарських засобів, пов’язаних із постійним впровадженням нових стандартів якості Держлікслужба України, Національна академія наук України та НТК «Інститут монокристалів» підписали Меморандум про партнерство, яким, зокрема, передбачається створення на базі структурного підрозділу Комплексу – Науково-дослідного відділення хімії функціональних матеріалів –уповноваженого центру із контролю якості лікарських засобів.
              Головною метою Меморандуму є об’єднання зусиль Держлікслужби та наукової спільноти НАН України в галузі розроблення та впровадження нових стандартів контролю якості лікарських засобів в частині визначення складу та будови їхніх компонентів для гармонізації нормативно-правової бази України з вимогами директив Європейського Союзу, а також проведення моніторингу якості з метою запобігання фальсифікації лікарських засобів.
              Підписання Меморандуму є визнанням Держлікслужбою України статусу НТК «Інститут монокристалів» як провідної наукової установи країни в галузі аналітичного забезпечення контролю якості лікарських засобів та їх компонентів, адже Комплекс вже тривалий час активно співпрацює з усіма фармацевтичними підприємствами і компаніями України, з лабораторіями, задіяними в державному контролі лікарських засобів, та має чинну атестацію Держлікслужби України стосовно організації незалежного лабораторного контролю якості лікарських засобів.
             Створення уповноваженого центру із контролю якості лікарських засобів дозволить реалізувати спільні проекти щодо науково-методичного та практичного методичного забезпечення контролю якості продукції для провідних фармацевтичних підприємств України та вирішити задачі Концепції реалізації державної політики щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів.
 
   
Генеральний директор НТК "Інститут монокристалів" академік НАН України Володимир Семиноженко прокоментував подію : 
"Сьогодні вперше в історії НАН України підписано Меморандум, яким передбачається створення уповноваженого центру із контролю якості лікарських засобів на базі НТК «Інститут монокристалів». Багаторічна робота Комплексу в співпраці з провідними фармацевтичними компаніями України як в галузі досліджень та розробки фармацевтичних препаратів, так і в галузі контролю якості готових лікарських засобів та субстанцій, дозволила йому перейти на новий рівень – центру по контролю якості лікарських засобів під егідою Держлікслужби України.
Це дасть можливість більш широко займатись проблемою якості готових лікарських препаратів, створенню нових лікарських форм та іншими актуальними проблемами, що стосуються сфери фармації."