Юлія Таранець- кандидат на здобуття стипендії НАН України для молодих учених

 
          18.03.21р. Вчена рада Інституту монокристалів НАН України рекомендувала кандидатуру  Таранець Юлії Володимирівни к.т.н., в.о.н.с. відділу №25  на здобуття стипендії  НАН України для молодих учених.
 

         Наукова діяльність  Юлії Таранець пов’язана з дослідженням процесів кристалізації патогенних органомінеральних агрегатів в біологічних середовищах з прототипів фізіологічних рідин.  Актуальність роботи обумовлена тим, що розробка ефективних терапевтичних методик в урології та подальший розвиток біоміметичних методів керованої кристалізації потребують вивчення механізмів та розробки методів керування процесами біомінералізації. Необхідність таких досліджень очевидна, оскільки в світі постійно зростає число захворювань, пов’язаних з патогенним каменеутворенням в організмі людини.

        Серед основних результаті слід виділити наступні: розроблено оригінальний метод визначення кристалів оксалату кальцію моногідрату, який дозволяє якісно визначати наявність кристалів оксалату кальцію моногідрату в фізіологічній рідині; знайдено органічні домішки, які впливають на кінетичні параметри кристалізації оксалату кальцію моногідрату та пригнічують ріст кристалів в умовах, що близькі до фізіологічних. Отримані закономірності впливу домішок на кристалізацію патогенних біомінералів можуть бути використані для пояснення механізмів каменеутворення.

        Таранець Ю. є співавтором 20 наукових робіт, з них 8 статей у вітчизняних і зарубіжних журналах, 1 патент України на корисну модель і 11 тез доповідей на наукових конференціях. У 2018р. здобула грант для молодих вчених (School Grants for Travel and/or Accommodation for participants attending only Second European School on Crystal Growth); 2020р. – лауреат Премії Президента України для молодих вчених.