Національною академією наук України ініційовано моніторинг законодавства у науковій, науково-технічній та інноваційній сферах

           Нещодавно відбулося перше засідання Робочої групи з моніторингу законодавства у науковій, науково-технічній та інноваційній сферах, на якому було ініційовано моніторинг законодавства у науковій, науково-технічній та інноваційній сферах.

         Генеральний директор НТК "Інститут монокристалів" академік НАН України Володимир Семиноженко, який входить до складу робочої групи, вважає за необхідне вже на найближчих засіданнях розглянути пропозиції до законодавства щодо використання майнових прав інтелектуальної власності та врегулювання діяльності науково-технічних комплексів, науково-освітніх та науково-практичних центрів. Також він запропонував до розгляду Робочою групою поправки до законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо статусу національного та ефективного управління закладами освіти і державним майном» (реєстраційний № 4486 від 10 грудня 2020 р.), який готується Комітетом Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій до розгляду парламентом у другому читанні. Поправки спрямовані на впорядкування законодавства з питань фінансування закладів вищої освіти, а також наукових установ, що перебувають у віданні НАН України, у частині більш ефективного використання державного майна, підвищення прозорості процесів його відчуження. Зазначені пропозиції підтримані Робочою групою та найближчим часом будуть надіслані до профільного парламентського комітету. 

          Серед інших пропозицій членів Робочої групи варто відзначити ініціативи щодо розроблення та внесення на розгляд Верховної Ради України законопроектів «Про трансфер технологій» та вдосконалення законодавства про присудження наукових ступенів.

         Докладніше – у статті, опублікованій на сторінках свіжого номеру газети Верховної Ради України “Голос України” (№29 (7529), 17 лютого 2021 р.): 

http://www.golos.com.ua/article/342307?fbclid=IwAR2IclcgvKuEYZHov-nF-8kxHOA7HaiD6SbxJXu-H22r7KsozRRXLOULCg8