НТК "Інститут монокристалів" звернувся до МОН України з проханням невідкладно ініціювати зміни до Закону України "Про вищу освіту"

           У зв'язку із запланованим завершенням перехідного періоду, впродовж якого є можливим присудження наукових ступенів кандидата або доктора наук згідно з Порядком присудження наукових ступенів, затвердженим Постановою КМ України № 567 від 24 липня 2013 року, НТК "Інститут монокристалів" звернувся до Міністерства освіти і науки України з проханням невідкладно ініціювати зміни до Закону України "Про вищу освіту" з метою відтермінування положень, передбачених п. 7 ч. 2 Перехідних та прикінцевих положень цього закону, принаймні до кінця 2023 року.
         Присудження наукових ступенів за новою системою захистів виявило численні суттєві недоліки, усунення яких потребує ресурсів і часу, яких наразі фактично немає.
        Адже здобувачеві в сучасній Україні, крім  проведення наукового дослідження, особливо експериментального, що  є тривалим творчим процесом, додається постійне реформування системи присудження наукових ступенів, яке має дедалі більше всі ознаки майже правової невизначеності. 

       Це яскраво характеризується завершенням перехідного періоду для захистів дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата наук за старою системою в Україні, особливо в умовах пандемії коронавірусу з її численними обмежувальними карантинними «локдаунами», які значно сповільнюють підготовку дисертаційних робіт, їх подальше проходження, захист та оформлення відповідних документів, адже минулого року робота спеціалізованих вчених рад та  атестаційних органів була фактично паралізована на місяці.

  В цій ситуації ми не бачимо жодної альтернативи суттєвому продовженню перехідного періоду, адже його завершення 1 липня 2021 року, фактично паралізує систему підготовки наукових кадрів вищої кваліфікації.  І параліч почнеться вже з 11.03.2021, коли МОН України збирається припинити приймати повідомлення спеціалізованих вчених рад про прийняття дисертацій до захисту і призначення офіційних опонентів.

Повний текст листа