Коментар Володимира Семиноженка у статті інтернет- видання STATUS QUO щодо розвитку кластерної економіки в Харкові, зокрема на основі НТК.

21.12.2020 на платформі   інтернет- видання  STATUS QUO опублікувано статтю «Перспективы развития кластерной экономики в Харькове», у якій висвітлюються питання розвитку кластерної економіки  в Україні, зокрема в Харкові.

Свою думку щодо розвитку кластерної економіки в Харкові, зокрема на основі НТК висловив Володимир Семиноженко, генеральный директор НТК "Институт монокристаллов" НАН Украины, академик НАНУ:

«Оскільки за своєю структурою НТК є своєрідним кластером, об'єднуючим наукові установи і підприємства дослідно-виробничої бази, то для нас кластерні структури зрозумілі і комфортні для розвитку наших наукових напрямків.

Виходячи з основних драйверів розвитку НТК "Інститут монокристалів" за останні 10 років, ми готові бути основою для цілого ряду кластерів.

Наприклад, розробка і випуск вітчизняних систем безпеки (детектування радіоактивних речовин, виявлення небезпечного багажу) для промисловості, транспорту, митниці. Тут ми готові запропонувати "серце" таких систем - наші унікальні сцинтиляційні детектори, які працюють по всьому світу.

Ми готові увійти в структуру з розробки лікарських препаратів у вигляді аерозолів, мазей і супозиторіїв. Завдяки висококваліфікованим фахівцям, потужній матеріально-технічній базі дослідного устаткування, наявному досвіду і потужностям для випуску фармсубстанцій, НТК може розробляти готові до впровадження лікарські засоби і, більш того, при необхідності організувати для них виробництво діючих речовин.

Також наявний науковий і технологічний потенціал дозволяє НТК стати рівноправним членом кластера по розробці препаратів для АПК, зокрема, для захисту рослин і плодоовочевої продукції.

Що заважає створенню кластерів? В першу чергу - відсутність зрозумілої державної політики в галузі сприяння інноваційному розвитку економіки країни. І мова йде навіть не про якісь цільові державні засоби, а про відсутність законодавчих механізмів заохочення для заснування різних інноваційних структур, зокрема, кластерів.

Отже, в умовах відсутності зрозумілого меседжу від держави по типу: "Український бізнес, працюй і створюй - ми підтримаємо" і зрозумілою середньострокової стратегії розвитку інноваційної складової економіки, вітчизняний реальний сектор економіки не буде зацікавлений в таких речах."

 

*Зараз в Україні, за даними Європейської кластерної платформи, нараховується біля 50 кластерів.

Докладніше за посиланням: 

https://www.sq.com.ua/rus/news/novosti/21.12.2020/perspektivy_razvitiya_klasternoy_ekonomiki_v_harkove/