Володимир Семиноженко: "Важливо памятати про роль вчених і Національної академії наук в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС."

 Сьогодні ми віддаємо данину поваги і подяки ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС: пожежним, військовим, інженерам і багатьом іншим.

Генеральний директор НТК "Інститут монокристалів" академік НАН України Володимир Семиноженко вважає: "В найкритичніших ситуаціях в пошуках рішення погляди завжди звертаються до науки, але, щоб вчені змогли вирішити поставлені перед ними завдання, наука повинна бути серед державних пріоритетів."

Далі він зазначів велику роль вчених і Національної академії наук (тоді АН УРСР) в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС: "... Уже на початку травня 1986 був створений Штаб АН УРСР в зоні відчуження, діяли експедиції і оперативні групи відомчих наукових підрозділів (Госкомгидромета, Мінсредмаша, МОЗ, ВАСГНІЛ, Міноборони і т.д.), були створені комісії, які оперативно розробляли заходи щодо забезпечення захисту населення, очищенню вод, вирішення медичних проблем, картографування радіаційного забруднених територій, комп'ютерного моделювання поширення радіації і т.д.

Практично всі роботи в зоні аварії вимагали наукового супроводу, так як потрібно було враховувати вплив радіаційного забруднення. Наші вчені профільних інститутів працювали в осередку зони ураження, проводячи діагностику стану реактора, встановлюючи датчики в найнебезпечніших місцях, часто ризикуючи життям.
З гордістю можу згадати, хоча це і відноситься до трагічних сторінок нашої історії, що саме детектори іонізуючих випромінювань, розроблені в нашому НВО «Монокристал-реактив» Минхимпрома УРСР (зараз НТК «Інститут монокристалів» НАН України показали тоді свою високу ефективність в самій небезпечній зоні."

Низький уклін всім, хто приймав участь в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС!