"Коронокриза і наука". Стаття академіка НАН України Володимира Семиноженка в газеті "День"

       

        Пандемія, вдаривши не тільки по системі охорони здоров'я всіх країн, але й по їх економіці, призвела до стану, який вже отримав назву коронакриза. Промисловість більшості країн світу відкотилася до рівня 90-х років.
Незатребуваність науки на етапі спаду економіки стала гальмом її розвитку, однак  саме наука стає вирішальним фактором народження нової світової економіки. Таким чином, сьогодні наука і «причина» глобальної економічної кризи, і «рятівник» нової економіки, заснованої на новому технологічному укладі.
        Вихід - у розвитку тих технологій і напрямків науки, які створюють якісно нові матеріали, послуги, прилади, обладнання і т.д. Це будуть саме ті області, куди з часом будуть перенаправлятися реальні фінансові потоки, що призведе до реального, а в ряді випадків і до вибухового зростання економіки.
Зараз ми повинні брати приклад із країн, які в умовах зниження своїх економічних і фінансових можливостей приймають кардинальні рішення, що забезпечують майбутнє науки, технологій та інновацій.

 

Подробиці за посиланням: https://day.kyiv.ua/ru/article/obshchestvo/koronakrizis-i-nauka?fbclid=IwAR2Mns4zECky13RkM9wdG9Fqu-XyaVjNTo_cS2bw9UJvZzrYXa8_ywg1eag