65 років зі дня заснування НТК

65 років тому в цей день Постановою Ради Міністрів СРСР і Розпорядженням Міністра хімічної промисловості СРСР був створений Харківський філіал Всесоюзного Науково-дослідного інституту хімічних реактивів і особливо чистих речовин (ІРЕА).
За ці роки ми пройшли шлях від невеликого інституту до Науково-технологічного комплексу "Інститут монокристалів" НАН України - провідного наукового центру країни в області функціонального матеріалознавства, фізики, хімії, а останнім часом ще й біомедицини та фармації.
У нас працює більше тисячі співробітників, їх наукові досягнення визнані в усьому світі.
Наші розробки використовуються у багатьох міжнародних наукових експериментах. Одне з найяскравіших відкриттів в області фізики високих енергій - відкриття бозона Хіггса - було б неможливим без матеріалів, розроблених вченими Комплексу.
Ми активно беремо участь в проектах, спрямованих на підвищення обороноздатності країни.
Крім того, НТК «Інститут монокристалів» сьогодні єдина наукова установа в Україні, в якому одночасно проводяться дослідження в області складного фарма-орієнтованого хімічного синтезу, аналітичного забезпечення контролю якості фармацевтичної продукції, розробки технологій виробництва оригінальних лікарських засобів. У Комплексі налагоджено виробництво субстанцій для фармпрепаратів, три з яких входять в Топ-10 найпопулярніших ліків країни.
 
Окремий привід для гордості це те, що 49 наших співробітників стали лауреатами Державної премії в галузі науки і техніки, 7 - лауреатами премії Кабінету Міністрів України за розробку і впровадження інноваційних технологій, 17 - лауреатами іменних премій НАН України, понад 70 молодих вчених - лауреатами Премії Президента України та Премії Верховної Ради України.
 
Вітаємо колектив Науково-технологічного комплексу "Інститут монокристалів" НАН України з 65-річчям! 
Бажаємо всім нових здобутків, нових нагород і нових висот!