"Наука, изменяющая и объединяющая мир…" стаття в газеті "Время"

Днями опубліковано Указ глави держави про присудження Державних премій України в галузі науки і техніки. Відразу кілька Державних премій в різних номінаціях - у харківських вчених.

Серед лауреатів - вчені та інженери НТУ «ХПІ» та АТ «Турбоатом»; НТК «Інститут монокристалів» та Інституту проблем ендокринної патології імені В.Я. Данилевського; ННЦ «Харківський фізико-технічний інститут»; Каразінського університету; Національного аерокосмічного університету імені В.А. Жуковського «ХАІ»; Інституту терапії імені Л. Т. Малої, Харківського медичного університету та Харківської медичної академії післядипломної освіти.

- Глобальна конкуренція посилюється, і європейський ринок все більше визначається новими технологіями. ЄС показує приклад, з чого потрібно починати рік: з початку роботи Ради з інновацій, - підкреслив в коментарі газеті «Время» голова Північно-Східного наукового центру Національної академії наук України, академік Володимир Семиноженко. - Рішення про його створення було прийнято ще в березні 2019 року. Варто додати, що ця структура є лише невеликою частиною загальної екосистеми, яка дозволить формуватися конкурентним світовим компаніям за допомогою спільної європейської програми венчурного фінансування і абсолютно фантастичного для нас доступу до дешевих кредитних ресурсів.
На жаль, в українській науці дуже багато гострих проблем: кадровий голод, брак сучасного наукового обладнання і ефективних методів досліджень, мізерне фінансування, бюрократія і т.п. Однак якщо є бажання їх вирішити і збирається колектив однодумців, все стає можливим. І це підтверджують багаторічною працею і науковим патріотизмом харківські вчені.

Детальніше за посиланням: http://timeua.info/post/kharkov/nauka-izmenyayushaya-i-ob-edinyayushaya-mir--17930.html