Засідання Президії Національної академії наук України

             15 січня відбулося засідання Президії Національної академії наук України, на якому розглядали два важливих питання. Перше – про виконання цільової програми наукових досліджень НАН України «Фундаментальні проблеми створення нових наноматеріалів и нанотехнологій», друге – щодо розвитку нормативно-правового забезпечення наукової сфери та вдосконалення структури управління в НАН України.
            На своїй сторінці у Фейсбуці генеральний директор НТК "Інститут монокристалів" академік Володимир Семиноженко прокоментував цю подію: "Сьогодні всім зрозуміло, що науково-технічний розвиток є безумовним державним пріоритетом для кожної країни, що хоче розвивати конкурентоздатну економіку. А в сучасних умовах створення нових наноматеріалів та нанотехнологій – один з найперспективніших напрямів наукового пошуку. Досить звернутися до матеріалів останнього Давосу або, наприклад, ознайомитися зі стратегічними програмами розвитку Китаю, Південної Кореї та інших країн. Тому, безумовно, досягнення наших інститутів в цьому напрямку є вкрай важливими. Тим більш, що отримані результати досліджень – дійсно світового рівня.
            Що стосується реформ НАНУ, то розглядалися конкретні зміни, які потрібні саме сьогодні: розширення експертної ролі Академії, посилення її функції як головної координуючої організації в науково-технічній сфері, створення Науково-технічної ради при Президії НАНУ, в яку будуть включені також представники різних гілок влади. А також були схвалені законодавчі ініціативи, розроблені НАН України: зміни до Закону про науку, Закон про інноваційні парки, зміни до Бюджетного кодексу, трудового законодавства, а також за законів щодо приватизації державного майна, з метою уникнення необґрунтованого його вилучення у НАН України." https://www.facebook.com/vladimir.semynozhenko