85 років Заводу хімічних реактивів

Харківський завод хімічних реактивів  (в той час називався Харківський реактивний завод) був заснований в грудні 1934 року на базі дослідного виробництва Військово-хімічної академії і став першим в країні промисловим підприємством, що спеціалізувалося на виробництві органічних хімічних реактивів. У довоєнний період завод випускав органічні розчинники, крижану оцтову кислоту, хімічно чистий гліцерин, амінокислоти з природної сировини, складні й прості ефіри та інші малотоннажні хімічні реактиви.

У післявоєнний період Харківський завод хімічних реактивів вніс вагомий вклад в розвиток промисловості хімічних реактивів, за період з 1945 року по 1990 році освоїв виробництво понад 3400 найменувань складних органічних реактивів, детекторів ядерних випромінювань, оптичних кристалів, рідких і пластмасових сцинтиляторів, рідких кристалів, люмінофорів, розчинників для хроматографії та ін.

Зараз державне підприємство '' Завод хімічних реактивів '' входить до складу Науково-технологічного комплексу "Інститут монокристалів" Національної академії наук України і є найбільшим національним виробником субстанцій медичного призначення для фармацевтичної промисловості. В світі розроблено біля 100  органічних субстанцій синтетичного походження, '' Завод хімічних реактивів '' освоїв більш 30 найменувань .  На сьогодні частка цієї продукції в загальному обсязі його виробництва становить близько 98%, три з них входять в Топ-10 найпопулярніших ліків України. Завод успішно оновлює технологічні лінії, впроваджує сучасні технології виробництва  і системи управління якістю відповідно до міжнародного стандарту ISO 9001: 2000 під егідою Нідерландської Організації Прикладних Наукових Досліджень та Сертифікації TNO. Виробництво медичних субстанцій сертифіковане згідно стандарту GMP – Належної виробничої практики, лабораторії підприємства мають сертифікацію МОЗ.

Вітаємо колектив Заводу хімічних реактивів з 85-річчям створення та бажаємо сталого розвитку та нових досягнень!