22.11.2019 Академік Володимир Семиноженко: “Cьогодні головне завдання України – кардинальна зміна ставлення влади до науки”

 

Академік Володимир Семиноженко: “Cьогодні головне завдання України – кардинальна зміна ставлення влади до науки”

Нещодавно в газеті «Время» (м. Харків) було опубліковано статтю під назвою ““Шагренева шкіра науки, приводом до якої стало відзначення 10 листопада Всесвітнього дня науки в ім’я розвитку та миру. Авторка публікації спробувала поглянути на українську науку в світлі світової статистики.

Голова Північно-східного наукового центру НАН України та МОН України академік Володимир Семиноженко, своєю чергою, прокоментував сучасний стан науки в нашій державі та наголосив на її провідному значенні для розвитку економіки та інших сфер суспільного життя: “Так, дійсно, на жаль, тенденції розвитку науки в Україні негативні. І це ніяк не пов'язано зі світовими трендами. Швидше навпаки. Найголовніша проблема в тому, що до цих пір відсутня економічна стратегія розвитку України як сучасної високотехнологічної держави з розвиненою економікою, високим рівнем життя і гарантіями національної безпеки.

І кожна з цих складових безпосередньо залежить від науки. Проблема рівня життя, соціальних стандартів – це високоефективна економіка, в основі якої лежать високі технології та інновації. Забезпечення високої якості життя – це сучасна медицина і фармакологія, в основі яких – нові лікарські препарати, нові технології лікування та діагностики, нові підходи до вивчення фізіології людини. Практично всі нові методи і технології, матеріали, прилади, системи, що використовуються при вирішенні задач безпеки, зобов'язані своєю появою науці.

На жаль, сьогодні економіка країни перебуває в жалюгідному стані, для її розвитку не робиться нічого, крім риторичних запевнень. Тому і кількість вчених на 1000 працюючих у нас вже майже в 7 разів менше, ніж в маленькій Фінляндії, і в середньому в 2,5 рази менше, ніж в країнах ЄС, стратегія розвитку яких базується на трьох китах: інновації, технології та Індустрія 4.0 .

Тому сьогодні головне завдання України – кардинальна зміна ставлення влади до науки. Держава зобов'язана забезпечити фінансування наукової і науково-технічної діяльності в розмірі 1,7% ВВП, як це встановлено чинним законодавством, але не дотримується з року в рік. Інакше доведеться забути про інтеграцію в ЄС (вимога Лісабонської стратегії ЄС - 3% ВВП на науку до 2025 року).

Подробицы за посиланням:http://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=5751http://timeua.info/post/obshestvo/shagrenevaya-kozha-nauki-17275