19.11.2019 "Від молекул до ліків" - стаття В.П. Семиноженко в газеті “Урядовий кур’єр”, №221 (6584), 19 листопада 2019 року)

 
Від молекул до ліків
Уперше в Україні запропоновано ефективний інструментарій для органічного синтезу за рахунок гнучкого і широкого варіювання реакційних умов 

На сторінках свіжого випуску газети Кабінету Міністрів України “Урядовий кур’єр” (№221 (6584), 19 листопада 2019 року) опубліковано статтю голови Північно-Східного наукового центру НАН України та МОН України академіка Володимира Семиноженка “Від молекул до ліків”.

“Створення оригінальних ліків — це складний процес, неможливий без потужної фармпромисловості, проведення міждисциплінарних фундаментальних і прикладних досліджень високого рівня, який потребує величезних інвестицій, і не тільки грошових. Від моменту синтезу молекули до виведення на ринок нового препарату минає майже 15 років, для подолання цього тернистого шляху залучають більш ніж півтори сотні висококласних науковців і витрачають майже 1,5 мільярда доларів”, - пише автор на початку статті.

Академік Володимир Семиноженко акцентує, що сучасні тенденції у створенні інноваційних ліків вимагають від науковців розроблення та впровадження оригінальних і високоефективних синтетичних підходів для якомога повнішого заповнення хімічного простору. Тому на перший план знову виходять інтелект та інтуїція науковця, й у цьому є перспектива для українських вчених залишатися затребуваними у процесі розроблення лікарських засобів. Це шанс повноцінно конкурувати, бути впізнаваними в академічному середовищі й видимими для потенційних інвесторів, мати власне обличчя у світі створення ліків.

https://ukurier.gov.ua/uk/articles/vid-molekul-do-likiv/

http://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=5738