Анонс. 9 квітня о 16-00 запрошуємо на чергову лекцію Харківського хімічного семінару (Kharkiv Chemical Seminar).

       

        Харківський хімічний семінар (Kharkiv Chemical Seminar), започаткований Науково-дослідним відділенням хімії функціональних матеріалів Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів» НАН України, продовжує свою роботу і запрошує на онлайн-лекції відомих науковців світу.
       9 квітня о 16-00 (Київ) приєднуйтесь до чергової лекції.
       Лектор: Проф. Томас Мюллер (Prof. Dr. Thomas J.J. Müller), директор Інституту органічної хімії та макромолекулярної хімії, а також очолює лабораторію органічної хімії в Університеті імені Генріха Гейне, м. Дюссельдорф, Німеччина. Вивчав хімію в Мюнхенському університеті Людвіга Максиміліана, потім проходив стажування у Стенфордському університеті, та розвивав незалежну наукову кар'єру в Технічному університеті Дармштадта, Мюнхенському університеті та в Гейдельберзькому університеті. Його наукові інтереси охоплюють синтетичну та фізико-органічну хімію функціональних хромофорів, а також розробку нових однореакторних реакцій. У 2021 року обраний іноземним членом Національної академії наук України.
     Тема доповіді «Дитієноанелювання [1,4]тіазинів - історія про збагачення електронної густини для надання редокс-активним люмінофорам незвичайні властивості твердотільних антиароматичних речовин» («Dithieno-anellation of [1,4]thiazines - A tale of electron density enrichment to give redox-active luminophores to unusual solid-state antiaromatics»).
Тієно- та бензотієноанельовані [1,4]тіазини більш електронозбагачені, ніж їхні більш відомі аналоги (фенотіазини), що підтверджено розрахунками DFT та циклічною вольтамперометрією. Анти-анти та син-анти-біс[1]бензотієно[1,4]-тіазини виявляють специфічні електронні властивості і демонструють яскраво виражену зелену люмінесценцію в розчині (Φ F ≈ 20%) і в твердому стані. Рентгеноструктурний аналіз анти-анти похідних виявив копланарне розташування їхньої пентациклічної анельованої системи, підкреслюючи структурну подібність до гетероаценів. Розраховані ядерно-незалежні хімічні зсуви додатково підтвердили, що ці системи з 8π-електронним ядром можна розглядати як антиароматичні системи.

      Координатор заходу: член-кореспондент НАН України, професор Валентин Чебанов (chebanov@gmail.com; info@isc.kh.ua).
Мова семінару — англійська. Участь вільна, є можливість спілкування зі спікерами.
Долучайтеся! Отримаєте багато цікавої та корисної інформації для власного розвитку та наукового зростання! Будемо вдячні за поширення цього допису!
       Коротко про захід: Вже виповнилося більше півтора року відтоді, коли вчені Науково-дослідного відділення хімії функціональних матеріалів НТК «Інститут монокристалів» НАН України започаткували й удоступнили для широкого кола Харківський хімічний семінар (Kharkiv Chemical Seminar), на якому з доповідями та лекціями виступають провідні науковці-хіміки світу. Зокрема, курс лекцій прочитали Нобелівські лауреати Жан-Марі Лен, Жан-П'єр Соваж, Річард Робертс, Курт Вютріх, Дан Шехтман, а також провідні професори з Франції, Швейцарії, Австрії, Німеччини, США, Нідерландів і інших країн. За час проведення Харківського хімічного семінару відбулося більше 30 лекцій, в яких взяли участь понад 9000 учасників (безпосередньо на засіданнях та через YouTube канал).

      Відео усіх лекцій Харківського хімічного семінару (Kharkiv Chemical Seminar), а також детальну інформацію про засідання можна знайти за посиланням: https://www.isc.kh.ua/en/seminar