Наша науковиця на зустрічі з федеральною міністеркою освіти та досліджень Німеччини Беттіною Штарк-Ватцінгер з науковою спільнотою України

        
         8 листопада 2023 року у Берліні відбулася зустріч високого рівня з федеральною міністеркою освіти та досліджень Німеччини Беттіною Штарк-Ватцінгер й науковою спільнотою України на чолі з міністром науки та освіти Оксеном Лісовим. Науково-технологічний комплекс "Інститут монокристалів"НАН України на зустрічі представляла старша наукова співробітниця Науково-дослідного відділення хімії функціональних матеріалів НТК «Інститут монокристалів» Ірина Коновалова.

       В ході зустрічі сторони підписали Декларацію про наміри щодо співробітництва у сфері науки, технологій та інновацій. Очікується, що підсумком підписаної спільної Декларації про наміри стане нова урядова угода у 2024 році, яка продовжить німецько-українські відносини у сфері науки і технологій та розширить їх у перспективний спосіб. Було відзначено особливо важливі три цілі:

  • -Поглиблення наукової співпраці, щоб разом протистояти глобальним викликам у таких сферах, як клімат, енергетика та здоров'я.
  • -Розширення тісного партнерства з метою інтеграції в ЄС, щоб Україна була глибше інтегрована в світову науку і знайшла своє постійне місце в Європейському дослідницькому просторі.
  • -Підтримка відбудови української наукової системи з метою подолання наслідків війни, розширення потенціалу та створення кращих умов для досліджень та інновацій.

        За результатами цієї зустрічі планується створення спільної експлуатації дослідницьких та/або інноваційних установ, лабораторій та міжнародних центрів передових досліджень.