Анонс. 19 жовтня о 16-00 запрошуємо приєднатися до онлайн-лекції Харківського хімічного семінару

  

               19 жовтня о 16-00 за київським часом запрошуємо приєднатися до чергової цікавої онлайн-лекції Харківського хімічного семінару (Kharkiv Chemical Seminar), започаткованого Науково-дослідним відділенням хімії функціональних матеріалів Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів» НАН України.
          Лектор: Проф. Девід Сарла (Prof. David Sarlah), професор Іллінойського університету в Урбана-Шампейн (США). Здобув ступінь доктора філософії з хімії у групі професора К. Ніколау в галузі тотального синтезу, а потім приєднався до групи професора Еріка Каррейри (який вже був лектором Харківського хімічного семінару) в ETH як постдокторант, де досліджував асиметричний каталіз. Наукові інтереси Девіда Сарла охоплюють синтез складних біологічно активних природних сполук і хімічну біологію, а також розробку новітніх синтетичних методів.
          Тема доповіді: Деаромативні стратегії функціоналізації: від новітніх методів до складних природних продуктів (Dearomative Functionalization Strategies: From Novel Methods to Complex Natural Products) Невеликі складні молекули, що містять гетероатоми, необхідні у всіх галузях хімії, але часто вони є важкодоступними. Селективні перетворення ароматичних сполук могли б забезпечити безпосередній шлях
до них, однак численні проблеми, пов'язані з деароматичною функціоналізацією, залишили ці типи реакцій недостатньо розвиненими. Доповідь буде стосуватись нових стратегій, які заповнюють цю прогалину, зокрема деароматичної функціоналізації з використанням аренофілів, що фотохімічно реагують з аренами за схемою [4+2]. Таким чином, добре відомі реакції з олефінами, такі як дигідроксилювання, епоксидування та
відновлення, тепер можуть бути безпосередньо застосовані до аренів. Крім того, аренофіли в поєднанні з каталізом перехідними металами забезпечують швидкий доступ до широкого спектру продуктів, які є складними для синтезу відомими методами і доповнюють ті, що отримують за допомогою біологічних або хімічних деароматичних процесів. Використовуючи хімію деароматизації було виконано синтез складних природних продуктів, включаючи панкратистатини, наркоклазин, ідарубіцинон та аміноглікозидні антибіотики.
              Zoom link:

       Деталі за посиланням: https://www.isc.kh.ua/en/seminar
Координатор заходу: член-кореспондент НАН України, професор Валентин Чебанов (chebanov@gmail.com; info@isc.kh.ua).
     Мова семінару — англійська. Участь вільна.

       Команда Харківського хімічного семінару (Kharkiv Chemical Seminar) рада запросити вас долучитися до нашого заходу та отримати нові знання та позитивні емоції. Це можливість не тільки розширити свої професійні зв'язки, а й розвиватися. Будемо дуже вдячні за поширення цього допису, адже ми прагнемо щоб якомога більше колег дізналися про засідання Харківського хімічного семінару.

       Коротко про захід: Вже виповнилося майже півтора року відтоді, коли вчені Науково-дослідного відділення хімії функціональних матеріалів НТК «Інститут монокристалів» НАН України започаткували й удоступнили для широкого кола науковців Харківський хімічний семінар (Kharkiv Chemical Seminar), на якому з доповідями та лекціями виступають провідні науковці-хіміки світу. Зокрема, курс лекцій прочитали Нобелівські лауреати Жан-Марі Лен, Жан-П'єр Соваж, Річард Робертс, Курт Вютріх, Дан Шехтман, а також провідні професори з Франції, Швейцарії, Австрії, Німеччини, США, Нідерландів і інших країн. За час проведення Харківського хімічного семінару відбулося майже 30 лекцій, в яких взяли участь понад 9000 учасників (безпосередньо на засіданнях та через YouTube канал).

      Відео усіх лекцій Харківського хімічного семінару (Kharkiv Chemical Seminar), а також детальну інформацію про засідання можна знайти за посиланням: https://www.isc.kh.ua/en/seminar