"Про діяльність установ Секції фізико-технічних і математичних наук НАН України під час воєнного стану"

            Нещодавно вийшла стаття віцепрезидента Національної академії наук України, голови Секції фізико-технічних і математичних наук НАН України академіка Вячеслава Богданова для журналу «Вісник Національної академії наук України» (№3, 2023 рік)

             У статті наведено найвагоміші результати фундаментальних та прикладних наукових досліджень установ Секції фізико-технічних і математичних наук НАН України, отримані впродовж 2022 р. Незважаючи на надскладні умови роботи внаслідок широкомасштабної воєнної агресії РФ проти України, науковці Академії продовжують працювати, зосереджуючи свої зусилля насамперед на зміцненні обороноздатності й безпеки нашої країни та створенні наукового підґрунтя для повоєнного відновлення і подальшого інноваційного розвитку промислового сектору української економіки.

            Через повномасштабне російське вторгнення 2022 рік для Національної академії наук України, як і для всієї нашої країни, був надзвичайно складним. Однак науковці продовжували працювати, часом — на межі людських можливостей. І, попри війну, руйнування та безгрошів'я, отримали чимало вагомих результатів.
До найвагоміших результатів фундаментальних наукових досліджень, які отримали установи Секції фізико-технічних і математичних наук НАН України, увійшли  розробки нашого Комплексу:

          "...В НТК «Інститут монокристалів» розробили технологічні підходи до отримання монокристалів германо-силікату вісмуту (BGSO) методом Чохральського і спільно з ЦЕРН довели придатність кристалів BGSO для колайдерних експериментів завдяки часовим характеристикам сцинтиляцій та можливості розділення черенковського і сцинтиляційного сигналів.
           Фахівці Комплексу показали, що застосування технології вирощування кристалів методом горизонтальної спрямованої кристалізації та оптимізація умов вирощування дають змогу отримувати широкоапертурні (105⨯125⨯20 мм3) активні елементи з титан-сапфіру високої оптичної якості й однорідності розподілу активатора з підвищеними функціональними характеристиками (FOM = 150—200). Досліджено фізико-хімічні процеси масопереносу та механізми утворення світлорозсіювальних центрів під час вирощування великогабаритних кристалів титан-сапфіру, активні елементи яких призначені для фемтосекундних лазерних систем петаватної потужності.
            Також розроблено  метод дифузійного зварювання активних елементів твердотільних лазерів складної геометрії, що дає змогу виготовляти тришарові оптичні елементи завдовжки 50—100 мм з високою оптичною якістю та механічною міцністю інтерфейсів. Сформульовано вимоги до стану вихідної поверхні кристалів і визначено режими механічної обробки для одержання бездефектних композитних елементів. Показано, що використання композитного активного елемента істотно зменшує залежність ефективності лазера від температури навколишнього середовища, усуває потребу в додаткових системах термостабілізації. Отримані результати можна застосовувати, розробляючи нове покоління вітчизняних лазерних систем.

            Дослідили взаємодію наночастинок із розроблених супрамолекулярних комплексів протипухлинної дії з редокс-активними компонентами мікрооточення. Це дало змогу з'ясувати механізми їх специфічного впливу та синергетичного ефекту компонентів комплексів. Крім того, одержано нові дані про редокс-механізми протекторного впливу наночастинок діоксиду церію під час довготривалого надходження до організму: вони сприяють уповільненню старіння й поліпшують якість життя.

           Спільні дослідження НТК «Інститут монокристалів» і Харківського національного медичного університету довели перспективність синтезованих у НТК наночастинок оксиду титану TiO2-x для розроблення ранозагоювальних засобів, оскільки ці наночастинки низькотоксичні щодо фібробластів, не знижують їхньої життєздатності й одночасно стимулюють міграцію клітин.

         ДП «Завод хімічних реактивів» цієї установи залучене до виробництва новітнього українського комбінованого препарату Офтадетрил для відновлення зору поранених..."

Повний текст статті за посиланням: https://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=9914